Rasprodaja dionica dovela do velikog pada na Wall Streetu, prate ga i azijske burze

pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi oštro pali jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon što su cijene dionica danima rasle i primaknule se rekordnim razinama. Dow Jones je pao za 1,27 posto, na 37.082 boda, dok je S&P 500 niži 1,47 posto i iznosu 4.698 bodova, a Nasdaq indeks 1,50 posto (14.777 bodova).

Prodaja je zahvatila gotovo sve sektore, pa su cijene dionica oštro pale u 10 od 11 najvažnijih sektora.

Na početku trgovanja nije se činilo da će se situacija tako razvijati jer je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, dok se S&P 500 primaknuo najvišoj razini u povijesti na samo 0,5 posto. No, u drugom dijelu trgovanja uslijedila je rasprodaja dionica, pa su indeksi izgubili sve početne dobitke i do kraja trgovanja pali više od jedan posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan prije.

Na najvećoj svjetskoj burzi indeksi su rasli sedam tjedana zaredom jer ulagači vjeruju da je nakon više od godinu i pol dana ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa, s obzirom da inflacijski pritisci u SAD-u postupno popuštaju.

I na većini azijskih burzi cijene dionica u četvrtak su pale jer je ulagače zabrinula situacija na Wall Streetu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 0,8 posto.

U Šangaju i Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Blagi rast cijena dionica na kineskim burzama, piše Hina, uglavnom se zahvaljuje korekciji nakon što su prethodnih dana pale na najniže razine u više godina.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari