Toshiba se nakon 74 godine povukla s burze

Pexels.com
Kamera, Toshiba Foto: Pexels.com/Kasra Askari

Toshiba je jučer uklonjena s trgovanja na Tokijskoj burzi, nakon 74 godine, nakon desetljeća preokreta i skandala koji su srušili jedan od najvećih japanskih brendova i doveli do otkupa i neizvjesne budućnosti.

Grupa investitora predvođena privatnom tvrtkom Japan Industrial Partners (JIP), koja također uključuje tvrtku za financijske usluge Orix, komunalnu tvrtku Chubu Electric Power i proizvođača čipova Rohm, privatizira konglomerat, objavio je Reuters.

Preuzimanje od 14 milijardi dolara stavlja Toshibu u domaće ruke nakon dugotrajnih borbi s inozemnim aktivistima koji su paralizirali proizvođača baterija, čipova te nuklearne i obrambene opreme.

„Toshiba će sada poduzeti veliki korak prema novoj budućnosti s novim dioničarom”, navodi se u priopćenju tvrtke, dodajući da bi cijenila kontinuirano razumijevanje i podršku svojih dionika.

Dionice Toshibe završile su utorak, njihov zadnji dan trgovanja, na 4.590 jena, odnosno oko 32 američka dolara, što je pad od 0,1 posto u odnosu na prethodni dan. Iako nije jasno kakav će oblik Toshiba u konačnici preuzeti pod svojim novim vlasnicima, očekuje se da će se izvršni direktor Taro Shimada, koji ostaje na svojoj ulozi nakon otkupa, usredotočiti na digitalne usluge visoke marže.

Podrška JIP-a Shimadi izbacila je iz kolosijeka njegov raniji plan da se udruži s fondom koji podupire država. Neki poznavatelji industrije kažu da bi razdvajanje Toshibe moglo biti bolja opcija, ocjenjuje Reuters.

“Toshibine poteškoće u konačnici su uzrokovane kombinacijom loših strateških odluka i loše sreće. Nadam se da će kroz prodaju Toshibina imovina i ljudski talent pronaći nove domove u kojima se može osloboditi njihov puni potencijal”, rekao je Damian Thong, voditelj japanskog istraživanja u Macquarie Capital Securities.

Japanska vlada najavila je da će ovu transakciju pažljivo pratiti. Tvrtka zapošljava oko 106.000 ljudi, a neke od njezinih operacija smatraju se ključnima za nacionalnu sigurnost. Četiri direktora JIP-a pridružit će se upravi, kao i po jedan od investitora Orix i Chubu Electric. Novom upravljačkom timu pridružit će se i viši savjetnik iz Toshibinog glavnog zajmodavca, Sumitomo Mitsui Financial Group.

Tvrtka mora izaći iz poslovanja s nižim maržama i razviti snažnije komercijalne strategije za neke od svojih naprednih tehnologija, ocjenjuju analitičari.

“Ako menadžment može smisliti način da dopusti tim inženjerima da se istinski uključe u revolucionarne inovacijske aktivnosti, oni mogu postati važan igrač”, rekla je Ulrike Schaede, profesorica japanskog poslovanja na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari