Japanska Toshiba završava učešće na burzi, nakon 74 godine

pixabay.com
Tranzistor, među prvima u paleti Toshibinih proizvoda, Foto: Pixabay.com

Toshiba, jedna od najstarijih i najvećih japanskih tvrtki, trebala bi okončati svoju 74 godine dugu povijest burze jer je grupa investitora kupila većinski udio. Tvrtka je objavila da je konzorcij, predvođen privatnom investicijskom tvrtkom Japan Industrial Partners (JIP) kupio 78,65 posto njezinih dionica.

Posjedovanje više od dvije trećine tvrtke, piše BBC, omogućuje grupi da dovrši posao vrijedan 14 milijardi dolara (11,4 milijarde funti) kako bi je privatizirao. Prema dogovoru, njezine bi dionice mogle biti povučene s burze već krajem ove godine.

Tvrtka će “sada poduzeti veliki korak prema novoj budućnosti s novim dioničarom”, rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor Toshibe, Taro Shimada, u izjavi, prenosi BBC.

Korijeni tvrtke Toshiba sežu u 1875. godinu, kad je počela kao proizvođač telegrafske opreme. Toshibinim dionicama počelo se trgovati u svibnju 1949. kada je Tokijska burza ponovno otvorena nakon izlaska Japana iz razaranja Drugog svjetskog rata. Godine 1985. Toshiba je lansirala ono što je opisala kao “prvo prijenosno računalo za masovno tržište na svijetu”.

Njegovi odjeli sežu od kućne elektronike do nuklearnih elektrana, a desetljećima nakon Drugog svjetskog rata bio je simbol gospodarskog oporavka zemlje i njezine tehnološke industrije. Međutim, tvrtka sa sjedištem u Tokiju posljednjih se godina suočila s nizom velikih prepreka.

“Toshibina katastrofa posljedica je neadekvatnog korporativnog upravljanja na vrhu”, rekao je za BBC Gerhard Fasol, izvršni direktor tvrtke za poslovno savjetovanje Eurotechnology Japan.

Godine 2015. priznao je da je precijenio svoju dobit za više od milijardu dolara tijekom šest godina i platio je kaznu od 7,37 milijardi jena (47 milijuna dolara), što je u to vrijeme bilo najveće u povijesti zemlje. Dvije godine kasnije, otkrio je velike gubitke u američkom poslovanju s nuklearnom energijom, Westinghouseu, uz otpis od 700 milijardi jena.

Kako bi izbjegao bankrot, prodao je svoj posao s memorijskim čipovima 2018. koji se smatrao krunskim draguljem u portfelju tvrtke.

Otada je Toshiba primila nekoliko ponuda za preuzimanje, uključujući onu od britanske grupe privatnog kapitala CVC Capital Partners 2021. godine, koju je odbila. Iste godine utvrđeno je da je tvrtka bila u dosluhu s japanskom vladom kako bi suzbila interese stranih ulagača.

“Toshiba je, u očima mnogih Japanaca, a posebno vlade, nacionalno blago, što je dio problema”, rekao je Fasol. Tvrtka je tada objavila planove za razbijanje tvrtke na tri odvojena poslovanja. U roku od nekoliko mjeseci plan je revidiran, a upravni odbor je rekao da će umjesto toga tvrtku podijeliti u dvije jedinice.

Prije nego što je novi plan o raspadu proveden, uprava tvrtke rekla je da razmatra JIP-ovu ponudu da privatizira tvrtku. “Tvrtka se mora radikalno preinačiti nakon izdvajanja mnogih svojih osnovnih poslovnih jedinica, osobito grupe poluvodiča”, rekao je Marc Einstein, glavni analitičar istraživačke i savjetodavne tvrtke ITR Corporation sa sjedištem u Tokiju.

Toshiba je također bilo najupečatljivije ime koje se pridružilo trendu da se japanske tvrtke privatiziraju kako bi izbjegle “polaganje računa” dioničarima, dodao je Einstein.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari