Francuska zaustavlja prodaju iPhonea 12 zbog previsokog zračenja

Pixabay.com
Velika količina zračenja u IPhone telefonima?, ilustracija Foto: Pixabay.com

Apple mora prestati prodavati iPhone 12 u Francuskoj budući da razina zračenja premašuje propisani maksimum, izjavio je državni tajnik za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot u razgovoru za Le Parisien, prenosi Hina.

Francuski regulator ANFR obavijestio je Apple da je odlučio zabraniti prodaju iPhonea 12 nakon što su testovi pokazali da je njegova stopa apsorpcije (SAR) malo iznad zakonom propisanog maksimuma, naveo je Barrot. Apple nije odmah odgovorio na Reutersov upit da komentira tu informaciju.

Da bi se problem riješio, dovoljno je ažurirati softver, dodao je francuski dužnosnik.

“Očekuje se da će Apple odgovoriti u roku od dva tjedna, a ako to ne naprave, spreman sam naložiti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući digitalne divove”, naglasio je Barrot.

Europska unija utvrdila je maksimum za SAR, prenosi Hina, povezan s izloženošću mobilnim telefonima koja bi mogla povećati rizik od nekih oblika raka, prema znanstvenim istraživanjima. Francuski ANFR proslijedit će rezultate testova regulatorima u drugim članicama EU.

“U praktičnom smislu, odluka bi mogla imati efekt grude snijega”, rekao je Barrot. U 2020. Francuska je, podsjeća Reuters, dopunila propise koji od trgovaca zahtijevaju da na pakiranjima prikažu razinu zračenja proizvoda na mobitelima, tabletima i drugim elektroničkim uređajima.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari