Počinje maratonsko suđenje protiv Google-a zbog optužbi za stvaranje monopola

Pixabay.com
Počinje suđenje tvrtki Google u SAD-u, ilustracija Foto: Pixabay.com

Internetski div Google započinje maratonsku pravnu bitku na saveznom sudu, gdje se suočava s optužbama američke vlade da je nezakonito postupao kako bi postao vodeći pretraživač u svijetu. Google će tijekom deset radnih tjedana, objavio je HRT, sa više od 100 svjedoka pokušati uvjeriti suca Amita P. Mehtu da je veliki pravni postupak koji je započelo ministarstvo pravosuđa – neosnovan.

Suđenje u sudnici u Washingtonu predstavlja najveći američki antimonopolski proces započet protiv velike tehnološke tvrtke otkako se ministarstvo okomilo na Microsoft prije više od dva desetljeća zbog prevlasti njegovog operativnog sustava Windows.

Google-ov slučaj se temelji na tvrdnji vlade da je tehnološki div nepošteno ostvario dominaciju svojeg internetskog pretraživača tako što je sklopio ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja, teleoperatorima i drugim tvrtkama, što konkurentima nije ostavilo nikakvu mogućnost natjecanja.

Godišnjim uplatama milijardi dolara Appleu i drugim tvrtkama, Google je osigurao status standardnog pretraživača na telefonima i internetskim preglednicima, a navodno je i gušio nove tvrtke prije nego što su uopće dobile priliku narasti.

Foto: Pixabay.com

Google: Naš pretraživač je – bolji

Najveća navodna žrtva u ovom slučaju su – konkurentski pretraživači, koji tek moraju nadoknaditi Googleov tržišni udio, poput Microsoftovog Binga ili pretraživača DuckDuckGoa.

Google je i dalje najkorišteniji pretraživač u svijetu, a zauzima 90 posto tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama i diljem svijeta, od čega dobar dio dolazi zbog njegove uporabe na Appleovim uređajima iPhone i telefonima koji koriste Android u vlasništvu Googlea.

Tvrtka će zastupati tezu da je razlog njezina uspjeha neprikosnovena kakvoća njenog pretraživača koja je bolja od konkurencije otkako su ga osnivači tvrtke Sergey Brin i Larry Page pokrenuli 1998.

„Ukratko, ljudi ne koriste Google jer moraju, već zato što žele“, rekao je Googleov predsjednik za globalno poslovanje Kent Walker, u objavi na blogu.

Presuda suca Mehte se očekuje mnogo mjeseci nakon otprilike tri mjeseca saslušanja. Mogao bi odbaciti slučaj ili narediti drastično korektivno postupanje poput razdvajanja Googleovih aktivnosti ili reorganizaciju trenutnog načina poslovanja.

Neovisno o ishodu, jedna od strana će se gotovo sigurno žaliti na presudu, zbog čega bi slučaj mogao potrajati godinama. Slučaj Washingtona protiv Microsofta započeo je 1998. godine, a završio je nagodbom 2001. godine, nakon što je žalbom srušena presuda da se tvrtka mora podijeliti.

Američka vlada je svoj postupak protiv Google-a započela u vrijeme kada je predsjednik bio Donald Trump, a tužba se nastavila i nakon što je vlast preuzeo Joe Biden, koji je također naglasio važnost izazivanja tehnoloških divova te je na ključne položaje imenovao njihove istaknute kritičare, no zasad nije postigao značajnije rezultate.

Bidenovo ministarstvo pravosuđa je u siječnju podiglo posebnu tužbu protiv Googlea zbog njegovih oglašivačkih aktivnosti, a to suđenje bi moglo započeti iduće godine. Tvrtka se također suočava s nizom različitih tužbi američkih saveznih država koje ju optužuju za zlouporabu monopola u oglašivačkoj tehnologiji i za blokiranje konkurencije u svojoj trgovini mobilnih aplikacija Google Play.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari