Kriza u Crvenom moru omela Teslinu proizvodnju u Njemačkoj

Pexels.com
Tesla vozilo, Foto: Pexels.com/Jérémy Glineur

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da je prisiljen obustaviti proizvodnju u pogonu u blizini Berlina zbog krize u Crvenom moru koja je omela nabavu.

“Zbog manjka dijelova prisiljeni smo obustaviti proizvodnju vozila u gigatvornici Berlin-Brandenburg od 29. siječnja do 11. veljače, uz izuzetak u nekoliko proizvodnih potpodručja”, naveo je Tesla u priopćenju, koje prenosi Hina, uz najavu da bi proizvodnja trebala biti nastavljena 12. veljače.

Teretni brodovi trenutno zaobilaze Crveno more pa prijevoz traje znatno dulje, što izaziva zastoje u opskrbi, objasnili su.

SAD i Britanija noćas su napali vojne ciljeve u Jemenu uz obrazloženje da žele zaštititi plovidbu kroz Crveno more. Houthi su najavili odgovor.

Od kraja prošle godine prijevoznici preusmjeravaju brodove preko Rta dobre nade kako bi izbjegli napade jemenskih Houtha u Crvenom moru, koji ometanjem plovidbe brodova povezanih s Izraelom iskazuju podršku Palestincima u okupiranom Pojasu Gaze.

Sueski kanal i Crveno more najkraći su morski put između Azije i Europe, kojim prolazi deset posto svjetske trgovine. Plovidba oko Rta dobre nade produljuje putovanje oko dva tjedna.

Podsjećamo, Tesla proizvodi vozila u Grünheideu, u blizini Berlina, od ožujka 2022. i zapošljava oko 11.500 radnika. Tesla želi udvostručiti proizvodnju u Njemačkoj na milijun automobila godišnje. Trenutno proizvode više od 250 tisuća vozila godišnje. Planiraju udvostručiti i kapacitete za proizvodnju baterijskih ćelija, na 100 gigavat sati godišnje.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari