Cijena nafte raste dok ulagači promatraju razvoj događaja na Bliskom istoku

Freepik.com
Prijevoz nafte, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak dok su trgovci pratili rizike prekida opskrbe na Bliskom istoku nakon napada američkih i britanskih snaga kako bi spriječili Houthi miliciju u Jemenu da napada brodove u Crvenom moru.

Fjučersi nafte Brent porasli su 13 centi, ili 0,2 posto, na 78,42 američka dolara po barelu. Američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) bila je 72,73 dolara po barelu, što je rast od 5 centi ili 0,1 posto. 

Referentne vrijednosti skočile su za više od dva posto prošlog tjedna i dotaknule svoje najviše unutardnevne razine ove godine nakon što su američke i britanske snage pokrenule desetke zračnih napada protiv snaga Houthija, prenosi Reuters, u znak odmazde za višemjesečne napade na brodove na Crvenom moru koje su borci koje podržava Iran izveli kao odgovor u rat u Gazi.

“Postoje rizici ponude za tržište s obzirom na eskalaciju u Crvenom moru. Međutim, za sada ne vidimo nikakav utjecaj na opskrbu naftom. I pretpostavljam da bismo trebali vidjeti značajnu eskalaciju prije nego što se to dogodi”, rekao je Warren Patterson, voditelj istraživanja roba u ING-u.

Nekoliko vlasnika tankera klonilo se Crvenog mora i više je tankera promijenilo kurs potkraj prošlog tjedna, iako su trgovci i dalje pazili na odgovor Irana i utjecaj na isporuke u Hormuškom tjesnacu, najvažnijoj naftnoj točki na svijetu.

U nedjelju je Houthi milicija zaprijetila “snažnim i učinkovitim odgovorom” nakon što su Sjedinjene Američke Države izvele još jedan udar tijekom noći, pojačavši napetosti. SAD je kasnije rekao da je oborio projektil ispaljen na jedan od njihovih brodova iz područja militantnih Houthija u Jemenu.

Budući da sukob na Bliskom istoku trenutno ne utječe na proizvodnju nafte, geopolitička premija rizika uračunata u cijene nafte sada se čini skromnom na temelju implicirane volatilnosti opcija. Iako je po našem mišljenju malo vjerojatno da će se ostvariti, procjenjujemo da bi cijene nafte porasle 20 posto u prvom mjesecu prekida u Hormuškom tjesnacu, a mogle bi se privremeno udvostručiti u manje vjerojatnom dužem poremećaju”, rekli su Reutersu analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari