Cijene dionica rastu u Kini i Japanu, padaju u Australiji i Južnoj Koreji

pixabay.com
Burze u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer nema vijesti koje bi mogle potaknuti tržišta u jednom ili drugom smjeru.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, nakon što je prošloga tjedna pao 0,8 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao gotovo jedan posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,3 posto.

U Šangaju su, navodi Hina, porasle 0,2 posto.

Japanski Nikkei indeks nastavio je pozitivni niz, nakon što je prošloga tjedna skočio 6,6 posto, čime je dosegnuo novu najvišu razinu od 1990. godine.

To se uglavnom pripisuje rastu cijena dionica velikih japanskih izvoznika jer zbog slabosti jena prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju cjenovno konkurentniji.

Na kineskim su burzama, pak, na početku trgovanja indeksi pali jer je ulagače razočarala odluka tamošnje središnje banke da kamatne stope ostaju nepromijenjene.

Ulagači su se, naime, nadali da bi zbog sporog rasta gospodarstva monetarne vlasti mogle smanjiti kamate kako bi ga potaknule.

No, prvotni gubici su kasnije ublaženi, a u Šangaju su indeksi čak i blago porasli.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari