Pad indeksa na Wall Streetu i u Aziji, japanski Nikkei jedina iznimka

pixabay.com
Burze u Aziji, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon snažnog rasta prethodnog dana.

Dow Jones oslabio je 0,42 posto, na 37.525 bodova, a S&P 500 za 0,15 posto, na 4.756 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,09 posto, na 14.857 bodova.

Ulagači su, piše Hina, ponovno oprezni uoči izvješća koja će pokazati kako se inflacija u SAD-u kretala u prosincu.

Izvješće o potrošačkim cijenama bit će objavljeno u četvrtak, a o proizvođačkim cijenama u petak. Oba izvješća bi mogla osjetno utjecati na očekivanja u vezi kamatnih stopa američke središnje banke.

Tretnuno se procjenjuje da postoji 65 posto izgleda da bi Fed u ožujku mogao smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, dok su prije tjedan dana ti izgledi iznosili gotovo 80 posto.

Krajem tjedna počinje i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, što će idućih tjedana znatno utjecati na smjer tržišta.

Na većini azijskih burzi cijene dionica su pale jer nema vijesti koje bi podržale tržišta, dok je japanski Nikkei indeks skočio na novu najvišu razinu od 1990. godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,5 posto, skliznuvši blizu najniže razine u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao više od dva posto i probio se, po prvi put nakon 34 godine, iznad razine od 34.000 bodova.

Snažan rast japanskog Nikkei indeksa pripisuje se, među ostalim, rastu cijena dionica velikih izvoznika jer zbog slabosti jena njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju jeftiniji.

I dok je Nikkei dosegnuo najviše razine u 34 godine, pojedini kineski burzovni indeksi kreću se blizu najnižih razina u pet godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari