Nakon višednevnog pada, cijene dionica rastu i na Wall Streetu i u Aziji

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nakon oštrog pada prošloga tjedna, na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli jer su se, zbog pada prinosa na obveznice, oporavile cijene dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,58 posto, na 37.683 boda, dok je S&P 500 porastao 1,41 posto, na 4.763 boda, a Nasdaq indeks 2,20 posto, na 14.843 boda.

Najviše su jučer porasle cijene dionica proizvođača čipova, kao što su Nvidia i Advanced Micro Devices, pa je indeks tog sektora skočio oko tri posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 5,8 posto.

Oporavak tog sektora, piše Hina, djelomice se zahvaljuje korekciji cijena nakon prošlotjednog pada, kao i padu prinosa na američke državne obveznice.

Znatno su porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Alphabet, koje su također prošloga tjedna oštro pale.

Tehnološke su dionice, naime, vrlo osjetljive na kretanje inflacije i prinosa na obveznice.

I na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ulagače ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer pao gotovo 1 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao više od jedan posto i dosegnuo novu najvišu razinu u posljednje 33 godine.

Cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 0,9 posto, dok su u Južnoj Koreji pale oko 0,3 posto.

Pad Kospi indeksa ponajviše je posljedica oštrog pada cijene dionica Samsunga, nakon što je taj tehnološki div smanjio procjene zarade u posljednjem tromjesečju 2023. godine.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari