S&P 500 indeks pao dva dana zaredom prvi put od 2015. godine

pexels.com
Burze, ilustracija Foto: Pexels.com/leeloo-thefirst

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali drugi dan zaredom jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica u posljednjim mjesecima prošle godine. Dow Jones je oslabio 0,76 posto, na 37.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,80 posto, na 4.704 boda, a Nasdaq indeks 1,18 posto, na 14.592 boda.

To je prvi put od 2015. godine, piše Hina, da je S&P 500 indeks pao dva dana zaredom na samom početku godine, a posljedica je, kažu analitičari, odluke ulagača o povlačenju dijela zarade s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica krajem prošle godine.

Osim toga, jučer objavljeni zapisnik s posljednje prošlogodišnje sjednice američke središnje banke nije dao naznake kada bi moglo slijediti smanjenje kamata.

Čelnici Feda vjeruju da je inflacija pod kontrolom i upozoravaju da bi previše restriktivna monetarna politika mogla naštetiti gospodarstvu. No, iz zapisnika se ne može zaključiti kada bi moglo započeti smanjenje kamatnih stopa.

„Tržište je htjelo čuti kada će i za koliko Fed početi smanjivati kamate, no to se ne može zaključiti iz zapisnika”, objašnjava Jason Betz, savjetnik u tvrtki Ameriprise Financial.

I na azijskim su tržištima u četvrtak burzovni indeksi pali treći dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,3 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 0,9 posto.

Pod najvećim su pritiskom kineske burze jer posljednji podaci pokazuju da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo ne raste tako brzo kao što su se ulagači nadali.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari