Dow Jones na rekordnim razinama, Nikkei indeks najviši u zadnjih 30 godina

Pixabay.com
PMI uključen u Dow Jones Sustainability World Index, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači odlučili predahnuti nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci.

Dow Jones ojačao je 0,14 posto, na 37.710 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,04 posto, na 4.783 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,03 posto, na 15.095 bodova. U mirnom trgovanju Dow Jones dosegnuo je novu rekordnu razinu, dok se S&P 500 rekordnoj razini primaknuo na samo 0,3 posto.

Svi najvažniji indeksi, piše Hina, ostvarili su velike dobitke u proteklom mjesecu, tromjesečju, pa i cijeloj godini. Od početka godine Dow Jones porastao je 13,8 posto, S&P 500 24,6, a Nasdaq indeks 44,2 posto.

To se pripisuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta gospodarstva. Zbog toga je američka središnja banka najvjerojatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Na azijskim se burzama u petak, posljednjeg dana trgovanja u ovoj godini, trguje mirno, a većina je tržišta pred prvim godišnjim dobicima nakon dvije godine pada. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Od početka godine na dobitku je, pak, oko pet posto, pa će zabilježiti prvi rast nakon dvije godine pada.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu blago pale. 

Najviše je u ovoj godini, oko 28 posto, rastao Nikkei indeks i kreće se na najvišim razinama u više od 30 godina. S rastom od gotovo 27 posto slijedi tajvanska burza, dok je indijski Nifty indeks viši za oko 20 posto.

S druge strane, najviše su ove godine pale cijene dionica na burzi u Tajlandu, oko 15 posto. Hongkonški Hang Seng indeks niži je, pak, oko 14 posto, dok su indeksi u Šangaju na putu gubitka od oko 11 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari