Pad dionica tehnoloških divova uzdrmao Wall Street i azijske burze

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u utorak, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks pali, pod pritiskom pada cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, dok je Dow Jones blago porastao.

Dow Jones ojačao je 0,07 posto, na 37.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 4.742 boda, a Nasdaq indeks 1,63 posto, na 14.765 bodova.

Među najvećim je gubitnicama, piše Hina, bila dionica Applea, kojoj je cijena pala gotovo četiri posto, nakon što su analitičari Barclaysa smanjili preporuku za tu dionicu zbog slabije prodaje iPhonea.

Znatno su pale i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Advanced Micro Devices, Alphabet i Microsoft.

U prošloj je godini upravo rast cijena u tehnološkom sektoru najviše zaslužan za skok S&P 500 indeksa za 24, a Nasdaqa za 43 posto.

Na azijskim su tržištima u srijedu burzovni indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 1,1 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 2,1 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, i to korejskih i tajvanskih dobavljača čipova Appleu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari