Rast inflacije smanjio optimizam ulagača na Wall Streetu, padaju i burze u Aziji

Foto: Pixabay/Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer je zbog rasta inflacije u SAD-u splasnuo optimizam u vezi smanjenja kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 37.711 bodova, dok je S&P 500 manji 0,07 posto i iznosi 4.780 bodova. Nasdaq indeks ostao je, pak, gotovo nepromijenjen na 14.970 bodova.

Indeksi su ostali gotovo nepromijenjeni jer je ulagače pokolebalo izvješće koje je pokazalo da su potrošačke cijene u prosincu u SAD-u porasle 0,3 posto na mjesečnoj razini, a na godišnjoj razini 3,4 posto.

To je, navodi Hina, viša stopa inflacije nego što se očekivalo jer su analitičari procjenjivali da će cijene porasti 0,2 posto na mjesečnoj, a 3,2 posto na godišnjoj razini.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak pale jer posljednji makroekonomski pokazatelji ne ukazuju na značajniji oporavak kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati gotovo nepromijenjen u odnosu na dan prije.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao oko 1,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,8 posto.

Azijski ulagači su na oprezu jer ni novi makroekonomski podaci ne ukazuju na ubrzanje oporavka kineskog gospodarstva.

Doduše, izvoz je u prosincu porastao 2,3 posto na godišnjoj razini, nešto više nego što se očekivalo, no uvoz je porastao za samo 0,2 posto, manje nego što se očekivalo. Potrošačke su cijene, pak, u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu u prosincu pale 0,3 posto na godišnjoj razini, pa je nastavljen niz pada cijena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari