Gorivo u Hrvatskoj od ponoći jeftinije, cijena plina nepromijenjena

Pixabay.com
Nove cijene goriva od 26. ožujka, Foto: Pixabay.com

Vlada RH na danas održanoj telefonskoj sjednici donijela je Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata za narednih 14 dana.

Od ponoći, benzinsko gorivo bit će jeftinije za 0,01 eura po litri te će iznositi 1,43 eura. Dizelsko gorivo jeftinije je za 0,02 eura po litri i od sutra iznosi 1,44 eura po litri. Plavi dizel također je jeftiniji za 0,02 eura po litri odnosno 0,90 eura po litri.

Cijena plina za boce u kućanstvima i spremnike ostala je nepromijenjena, odnosno plin za kućanstva će i dalje koštati 1,73 eura po kilogramu dok će plin za spremnike koštati 1,17 eura po kilogramu.

Da nema mjera Vlade RH te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, benzin bi bio 1,55 eura po litri, dizel 1,59 eura, a plavi dizel 0,99 eura po litri.

Plin za spremnike bi koštao 1,41 dok bi plin za boce u kućanstvima koštao 2,04 eura.

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, Vlada je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje, a tijekom 2023. u sedamnaest navrata.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari