Cijene nafte u padu, potražnja raste

freepik.com
Naftna pumpa, Foto: Freepik.com/kotkoa

Terminske cijene nafte niže su ovog jutra, nakon što su nakratko porasle usred stalnog pritiska odluke OPEC+ i neizvjesnosti oko rasta globalne potražnje za gorivom, iako je rizik od prekida opskrbe zbog sukoba na Bliskom istoku ograničio gubitke.

Fjučersi nafte Brent niži su za 0,9 posto ili 73 centa, te iznose 78,15 dolara po barelu, dok terminski ugovori za američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) iznose 73,43 dolara po barelu, što je niže za 0,8 posto ili 64 centa.

Prošlog tjedna, podsjeća Reuters, cijene nafte pale su za više od dva posto zbog skepticizma ulagača o dubini smanjenja opskrbe od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika uključujući Rusiju, zajedno nazvanih OPEC+, i zabrinutosti zbog usporene globalne proizvodne aktivnosti.

Smanjenja OPEC+, koja su najavljena nakon ministarskog sastanka ove grupe, bila su dobrovoljna po prirodi, izazivajući sumnju hoće li ih proizvođači u potpunosti provesti ili ne. Ulagači također nisu bili sigurni kako će se rezovi mjeriti.

Geopolitička razmatranja također su u središtu pozornosti ulagača kada su se borbe nastavile u Gazi. Tri komercijalna broda napadnuta su u međunarodnim vodama u južnom Crvenom moru, priopćila je američka vojska u nedjelju, dok je jemenska skupina Huti preuzela odgovornost za napade bespilotnim letjelicama i raketama na dva izraelska broda u tom području.

Kada je riječ o ruskoj nafti, piše Reuters, zapadne su zemlje pojačale napore za provođenje gornje granice cijene barela od 60 dolara za pomorske isporuke ruske nafte koju su uvele kako bi kaznile Moskvu za rat u Ukrajini.

Washington je u petak uveo dodatne sankcije za tri entiteta i tri naftna tankera. Također, Bijela kuća je izjavila da je spremna “pauzirati” ublažavanje sankcija za članicu OPEC-a, Venezuelu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari