Geopolitička situacija na Bliskom istoku snizila cijene nafte

Freepik.com
Rafinerija nafte, Foto: Freepik.com/tawatchai07

Cijene nafte pale su u ranom azijskom trgovanju u ponedjeljak, nakon što je Izrael rekao da je “zaključio” niz udara u južnoj Gazi, ublaživši tako zabrinutost oko opskrbe s Bliskog istoka. Geopolitički rizici, uključujući očekivano širenje izraelsko-palestinskog sukoba u cijeloj regiji i potencijalni prekid opskrbe naftom na Bliskom istoku, prošli tjedan utjecali su na povećanje cijena nafte za šest posto.

Fjučersi nafte Brent ovog jutra niži su za 29 centi, te iznose 81,90 američkih dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) niži za 28 centi, te iznose 76,56 dolara.

Logistički poremećaji u Crvenom moru i dalje su glavni uzrok zabrinutosti ulagača, piše Reuters. Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije priopćila je jutros da je primila izvješće o brodu napadnutom s dvije rakete južno od jemenske Al Mukhe.

Militanti Houthi koji su povezani s Iranom u Jemenu, koji kontroliraju najgušće naseljene regije u zemlji, opetovano su slali dronove i ispaljivali projektile na komercijalne brodove od sredine studenoga.

Dok je zabrinutost oko opskrbe na Bliskom istoku ostala relativno povećana, vijesti iz SAD-a o povećanju proizvodnje umirila su tržišta.

Američke energetske tvrtke povećale su bušotine za naftu i prirodni plin na najviši nivo od sredine prosinca, potencijalno signalizirajući povećanje proizvodnje. Domaća proizvodnja vratila se prošli tjedan na rekordnih 13,3 milijuna barela dnevno.

Zabrinutost oko potražnje je i dalje prisutna, ističe Reuters, budući da je dužnosnica američkih Federalnih rezervi izjavila da nema interesa preporučiti smanjenje kamatnih stopa, što je dodatno pojačalo refren o daljnjem obuzdavanju inflacije. Više kamatne stope usporavaju gospodarski rast, što smanjuje potražnju za naftom.

Financijska tržišta u kontinentalnoj Kini zatvorena su zbog praznika lunarne Nove godine i nastavit će s trgovinom 19. veljače. Trgovina u Hong Kongu nastavit će se 14. veljače.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari