Globalne cijene nafte opterećuju rizici od deflacije u Kini i sukob na Bliskom Istoku

pexels.com
Naftna platforma, Foto: Pexels.com/zukiman-mohamad

Cijene nafte u petak su se neznatno promijenile, ostajući na putu tjednog rasta. Fjučersi nafte Brent niži su za šest centi, ili 0,1 posto, te iznose 81,57 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte veća za dva centa, te iznose 76,24 dolara po barelu.

Napetosti na Bliskom istoku su zadržale cijene nafte visokima, a Brent i WTI bi trebali dobiti više od pet posto u tjednu, prenosi Reuters.

Američki dužnosnici iznijeli su dosad najoštrije kritike na račun izraelskih civilnih žrtava u Gazi jer je fokus svoje ofenzive usmjerio na Rafah. Izaslanstvo Hamasa stiglo je u četvrtak u Kairo na pregovore o prekidu vatre s posrednicima Egiptom i Katarom.

Iako je sukob potakao cijene, nije utjecao na proizvodnju nafte, poručuju analitičari.

Proizvodnja izvan OPEC-a iz Norveške i Gvajane raste, dok Rusija izvozi više sirove nafte u veljači nego što je planirala prema sporazumu OPEC+. U petak je izbio požar u rafineriji nafte Ilsky u krasnodarskom kraju na jugu Rusije, koji je ugašen u roku od sat vremena, objavile su regionalne vlasti.

U međuvremenu, Ministarstvo financija SAD-a je sankcioniralo još tri subjekta sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i jedan tanker registriran u Liberiji zbog kršenja ograničenja koje je na cijenu ruske nafte postavila koalicija zapadnih zemalja, prenosi Reuters.

Globalne cijene nafte opterećuju i rizici od deflacije u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, rekao je analitičar IG-a Tony Sycamore.

“Mislim da je niža cijena sirove nafte u Aziji uvelike posljedica rane slabosti kineskih tržišta dionica i posljedica jučerašnje šokantne brojke CPI u Kini koja je poslužila za dodatno potkopavanje povjerenja uoči proslave lunarne Nove godine”, dodao je Sycamore.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari