Američki proračunski manjak smanjit će se tijekom 2024. godine

Pixabay.com
Američki dolar, Foto: Pixabay.com

Američki proračunski manjak trebao bi se blago smanjiti u 2024. godini zbog pojačanog zapošljavanja koje će potaknuti prihod i ublažiti utjecaj većih troškova kamata, procijenio je institut CBO.

Manjak bi se tako trebao smanjiti na 1,6 bilijuna dolara, što bi odgovaralo 5,6 posto BDP-a, smatraju u CBO-u, u kojem rade bivši dužnosnici američke središnje banke, ministarstva financija i Kongresa.

Smanjeni minus u ovoj godini, objašnjava Hina, odražava veće prihode od poreza na primanja građana, koji bi trebali porasti na 8,8 posto BDP-a s 8,1 posto u 2023., a porast će i prihodi od korporativnog poreza, s lanjskih 1,6 na dva posto BDP-a.

S druge strane, neto troškovi kamata “gutaju” sve veći dio proračuna i u ovoj bi godini trebali dosegnuti 870 milijardi dolara odnosno 3,1 posto BDP-a. U 2025. analitičari vjeruju da će dodatno rasti i iznositi 951 milijardi dolara.

Izračuni se temelje na važećim zakonima o porezima i potrošnji i polaze od pretpostavke da će smanjenje pojedinih poreza koje su republikanci usvojili u sklopu porezne reforme u 2017. isteći na kraju iduće godine, kao što je i planirano, pa će prihodi od 2026. ponovo rasti.

“Deficit je u našim projekcijama manji no što su pokazivali lanjski izračuni zahvaljujući snažnijem gospodarskom rastu koji dijelom proizlazi iz većeg broja zaposlenih”, objasnio je u priopćenju direktor instituta Phillip Swagel.

Broj zaposlenih porastao je za 5,2 milijuna, uglavnom zbog povećanih migracija, što će povećati BDP u razdoblju od 2023. do 2034 za sedam bilijuna dolara, a porezne prihode za jedan bilijun dolara, dodao je Swagel.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari