Moody’s upozorava: Zatvaranje državnih službi bilo bi loše za rejting SAD-a

Pixabay.com
SAD, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Zatvaranje državnih službi loše bi utjecalo na kreditni rejting SAD-a, upozorila je agencija Moody’s, istaknuvši da “politička polarizacija u Washingtonu slabi kreiranje fiskalne politike” u razdoblju viših troškova financiranja.

Oštro upozorenje Moody’sa stiglo je samo mjesec dana nakon što je agencija Fitch snizila rejting SAD-a za jednu razinu, s „AAA“ na „AA+“, izjednačivši ga tada s onim S&P Globala, prenosi Hina, upozorivši na kontinuirano pogoršanje standarda upravljanja i visoki javni dug.

Ako Kongres ne osigura sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. listopada, rad državnih službi bio bi zaustavljen, a stotine tisuća zaposlenika privremeno bi ostalo bez posla i bez plaće.

Prestanak rada odgodio bi i objavu ključnih gospodarskih pokazatelja, uključujući one o zapošljavanju i inflaciji, prema riječima neimenovanog vladinog dužnosnika, prenosi Hina.

Moguće zatvaranje državnih službi potvrdilo bi da politička polarizacija u Washingtonu slabi kreiranje fiskalne politike u vrijeme pojačanih pritisaka na cjenovnu pristupačnost zaduživanja zbog viših kamata, rekao je Reutersu analitičar Moody’sa William Foster.

“Ako fiskalna politika učinkovito ne odgovori i ne neutralizira te pritiske postoji vjerojatnost da će to sve lošije utjecati na kreditni profil”, naglasio je Foster. “To bi pak moglo dovesti do negativnih izgleda, a možda i do snižavanja rejtinga, u određenom trenutku, ako problem tih pritisaka ne bude riješen”, dodao je Foster.

Moody’s trenutno američki državni dug još uvijek ocjenjuje najvišom ocjenom, „AAA“, uz stabilne izglede. “Kreiranje fiskalne politike manje je robusno u SAD-u nego u mnogim zemljama s trostrukim A rejtingom, a još jedno zatvaranje dodatno bi potvrdilo tu slabost”, stoji u priopćenju Moody’sa.

Gašenje rada državnih službi ne bi utjecalo na podmirenje obveza po državnim dužničkim papirima, kao na sredini ljeta kada se zbog političkog „prepucavanja“ u Kongresu oko limita zaduživanja tek nekoliko dana dijelilo SAD od takve objave.

Početkom kolovoza Fitch je u obrazloženju sniženog rejtinga istaknuo da primjećuje “kontinuirano pogoršanje” u američkom upravljanju u proteklih 20 godina. “Sniženje rejtinga SAD-a odražava očekivano pogoršanje stanja u proračunu u iduće tri godine, visok teret duga opće države koji i dalje raste i eroziju upravljanja” u usporedbi sa zemljama s istim rejtingom, objavili su tada u priopćenju.

“Po mišljenju Fitcha, standardi upravljanja kontinuirano su se pogoršavali u proteklih 20 godina, uključujući pitanja proračuna i duga, bez obzira na dvostranački dogovor u lipnju o suspenziji limita zaduživanja do siječnja 2025. godine”, istaknula je agencija Fitch, podsjeća Hina.

Ako državne službe prestanu s radom krajem tjedna, na neodređeno vrijeme bila bi obustavljena i objava glavnih gospodarskih podataka, uključujući one o zaposlenosti i inflaciji, rekao je u utorak neimenovani vladin dužnosnik.

U slučaju isteka roka (do kojeg država mora osigurati sredstva za novu fiskalnu godinu), statistički ured prestao bi sa svim aktivnostima prema programu i objavio bi samo dovršene podatke, koji su u planu za objavu u sklopu uredne obustave aktivnosti, upozoravaju vladini dužnosnici.

Prema trenutno važećem kalendaru objave, ministarstvo rada trebalo bi objaviti rujansko izvješće o zaposlenosti 6. listopada, a izvješće o inflaciji 12. listopada.

3 Odgovora

  1. Kad bi barem u našoj državi zatvorili državne službe, iz rejtinga “B” vrlo brzo bi prešli u “AAA”.

  2. Moodi’s i Fitch kao bonitetne kuce jako dobro kreditne rejinge daju kao sto kod nas Company Wall ocjenjuje poduzetnike. Doci do ceritifikata Company Wall-a moras niti izuzetno dobar u godisnjem izvjescu, ali zato poduzetnik sa certifikatom ima benefite i vrata su mu kod svih sirom otvorena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari