Fitch smanjio SAD-u kreditni rejting, SAD se “snažno ne slaže”

pixabay.com
Burza, New York, SAD Foto: Pixabay.com

Kreditni rejting Sjedinjenih američkih država (SAD) snižen je nakon zabrinutosti oko stanja financija u zemlji i tereta duga. Fitch, jedna od tri glavne neovisne agencije koje procjenjuju kreditnu sposobnost, smanjila je ocjenu s najviše razine AAA na stupanj niže na AA+.

Ulagači koriste kreditni rejting kao mjerilo za procjenu koliko je riskantno posuditi novac vladi. Fitch je rekao da je primijetio “stalno pogoršanje” upravljanja u posljednjih 20 godina, objavio je britanski BBC.

SAD se obično smatra vrlo sigurnim ulaganjem zbog veličine i relativne stabilnosti gospodarstva. Međutim, ove godine došlo je do još jednog kruga političkih sukoba oko državnog zaduživanja. U lipnju je vlada uspjela podići gornju granicu duga na 31,4 milijardi dolara, piše BBC, ali tek nakon dugotrajne političke bitke, koja je prijetila da zemlju gurne u neisplatu svojih dugova.

Kad se Kongres vrati s ljetne stanke, zastupnici će morati raditi na postizanju dogovora o proračunu za sljedeću godinu prije kraja rujna.

“Smanjenje rejtinga Sjedinjenih Država odražava očekivano fiskalno pogoršanje u sljedeće tri godine, visok i rastući teret općeg državnog duga i eroziju upravljanja” u odnosu na konkurente, navodi Fitch u priopćenju. “Prema mišljenju Fitcha, došlo je do stalnog pogoršanja standarda upravljanja tijekom posljednjih 20 godina, uključujući fiskalna pitanja i pitanja duga, bez obzira na lipanjski dvostranački dogovor o suspenziji ograničenja duga do siječnja 2025.”, rekla je agencija za ocjenjivanje rejtinga.

Fitch je također rekao da očekuje da će SAD kasnije ove godine skliznuti u blagu recesiju.

Američka ministrica financija, Janet Yellen, nazvala je smanjenje rejtinga “proizvoljnim” i cijeni da se ocjena temeljila na “zastarjelim podacima” iz razdoblja od 2018. do 2020. godine. Naglasila je da se “snažno” ne slaže s odlukom Fitcha.

“Trezorski vrijednosni papiri i dalje su najistaknutija sigurna i likvidna imovina u svijetu, a američka ekonomija je temeljno jaka”, rekla je Yellen u svojoj izjavi.

Ipak, vrijeme i razlog za smanjenje rejtinga iznenadili su mnoge ekonomiste, piše BBC. Bivši ministar financija SAD-a Larry Summers rekao je da je Fitcheva odluka “bizarna i neprikladna”, posebno jer američko gospodarstvo “izgleda jače od očekivanog”, rekao je u objavi na X-u, bivšem Twitter- u.

Mohamed El-Erian, glavni ekonomski savjetnik diva financijskih usluga Allianz, rekao je da je objava Fitcha “čudan potez”.

“Vjerojatnije je da će ova najava biti odbačena nego da će imati trajan razoran učinak na američko gospodarstvo i tržišta”, objavio je na platformi društvenih medija Threads.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Paul Krugman, rekao je da je “najveća ekonomska vijest u protekloj godini bio izvanredan uspjeh Amerike u smanjenju inflacije bez recesije”. Alec Phillips, glavni američki politički ekonomist u banci Goldman Sachs s Wall Streeta, rekao je: “Smanjenje rejtinga uglavnom odražava izazove upravljanja i srednjoročne fiskalne izazove, ali ne odražava nove fiskalne informacije.”

Taj bi potez, kako prenosi BBC, “trebao imati malo izravnog utjecaja na financijska tržišta jer je malo vjerojatno da postoje glavni vlasnici vrijednosnih papira državnog trezora koji bi bili prisiljeni prodati ih na temelju promjene rejtinga”, dodao je Phillips. I ekonomski savjetnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame Jason Furman je među onima koji dovode u pitanje vrijeme objave Fitcha te ju je nazvao “potpunim apsurdom”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari