Odluka Fitch-a određuje tržišta, azijske burze “pale”

Hina
Japan, Foto: Hina

Na azijskim su burzama cijene dionica pale, kao i S&P 500 indeks na Wall Streetu jučer, nakon što je agencija Fitch smanjila kreditni rejting SAD-a jer očekuje pogoršavanje fiskalne situacije idućih godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7 sati u minusu 0,5 posto, skliznuvši s najviše razine od travnja prošle godine. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo gotovo dva posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,8 i 2 posto.

Pad burzi posljedica je odluke Fitcha o smanjenju kreditnog rejtinga SAD-a s najviše moguće razine AAA na AA+ jer se, kako je obrazložila agencija, u iduće tri godine očekuje pogoršavanje fiskalne situacije, prenosi Hina. Bijela kuća oštro je odgovorila na odluku agencije, s obzirom da je nedavno u Kongresu postignut dogovor o povećanju razine državnog zaduživanja.

„Kretanja na financijskim tržištima jutros su određena Fitchovom odlukom, pa se ulagači povlače iz rizičnijih investicija i okreću sigurnijima, kao što su državne obveznice. Moramo pričekati da bismo vidjeli kako će se ova situacija rasplesti”, kaže Manishi Raychaudhuri, direktor u BNP Paribasu.

Nakon odluke Fitcha, jutros su pali i američki terminski indeksi, između 0,3 i 0,4 posto, što znači da bi danas na Wall Streetu S&P 500 indeks mogao pasti drugi dan zaredom.

„Fitchova odluka govori da je potrošnja države problem, da je proračunska situacija neodrživa jer gospodarstvo u idućem razdoblju ne može rasti kako bi se problemi riješili. Stoga vlada mora ili riješiti probleme ili prihvatiti posljedice mogućeg daljnjeg smanjenja rejtinga”, kaže Steven Ricchiuto, ekonomist u tvrtki Mizuho Securities.

Na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,09 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,07 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 142,80 na 143,20 jena.

Američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0996 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0986 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari