Raiffeisen Bank International s manjim prihodom u drugom tromjesečju

Ostvarena dobit, Foto: Pixabay/Pexels

Austrijski Raiffeisen Bank International izvijestio je o blagom padu prihoda u drugom tromjesečju nakon smanjenog poslovanja u Rusiji. U razdoblju od travnja do lipnja RBI-jev operativni prihod iznosio je 2,2 milijarde eura i bio je manji za 3,1 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Neto prihod od kamata uvećan je za 12,4 posto, na 1,36 milijardi eura, odražavajući podignute kamatne stope u eurozoni. Neto prihod od naknada i provizija smanjio se pak za 12 posto, na 732 milijuna eura. Neto dobit od trgovanja potonula je za 77,3 posto, na 30 milijuna eura.

Banka je drugo tromjesečje zaključila s konsolidiranom dobiti od 578 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 1,27 milijardi eura. RBI ističe da je smanjila poslovanje u Rusiji u drugom tromjesečju, navodeći da je udio ruskog poslovanja u operativnom prihodu sveden na 35,1 posto, sa 45,1 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca. Operativni prihod u Rusiji bio je manji za 270 milijuna eura nego u prvom tromjesečju, izvijestili su.

“Od početka rata u Ukrajini Raiffeisenbank Russia smanjio je obujam kredita u rubljima za 35 posto. Broj eurskih transakcija u SWIFT-u sada je manji no što je bio prije rata”, navode iz banke, prenosi Hina.

To se očitovalo i u 1,5 posto nižem ukupnom neto prihodu od kamata u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca. Neto prihod od naknada i provizija potonuo je na tromjesečnoj razini za 24,4 posto, a neto dobit od trgovanja za 65,4 posto. RBI će nastaviti s potencijalnim transakcijama koje će rezultirati prodajom ili izdvajanjem ruskog poslovanja u zasebnu tvrtku, ističu u priopćenju. Procjenjuju da će im se neto prihod od kamata u ovoj godini kretati u rasponu od 3,8 do četiri milijarde eura.

Kada se uključi i poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji, trebao bi iznositi između 5,3 i 5,4 milijarde eura. Neto prihod od naknada i provizija trebao bi iznositi oko 1,8 milijardi eura. Kada se pribroje Rusija i Bjelorusija, trebao bi dosegnuti 3,2 do 3,4 milijarde eura.

Krediti bi u ovoj godini trebali porasti oko dva posto. Kada se uključe Rusija i Bjelorusija, trebali bi se zadržati na prošlogodišnjoj razini. U slučaju izdvajanja ruskog poslovanja, stopa adekvatnosti kapitala trebala bi na kraju godine iznositi 13,5 posto. Uključe li se Rusija i Bjelorusija, trebala bi premašiti 16 posto, procjenjuju u austrijskoj banci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari