Udvostručena dobit HSBC-a usljed rasta kamatnih stopa

pixabay.com
HSBC, Kanarska otočja Foto: Pixabay.com

Dobit bankarskog diva HSBC više se nego udvostručila zbog rastućih kamatnih stopa diljem svijeta, objavio je britanski BBC. Ova banka, sa sjedištem u Londonu objavila je dobit, prije oporezivanja, od 21,7 milijardi dolara (16,9 milijardi funti) za prvih šest mjeseci ove godine, u usporedbi s 9,2 milijarde dolara godinu ranije. Ova je brojka također povećana provizornim dobitkom od 1,5 milijardi dolara od kupnje britanskog poslovanja propale banke Silicon Valley Bank (SVB UK), što je najavljeno tijekom svibnja.

Središnje banke povećale su kamatne stope, dok pokušavaju obuzdati rast cijena.

“Bilo je dobro generiranje dobiti širom svijeta, veći prihodi u našim globalnim poduzećima potaknuti snažnim neto prihodom od kamata i kontinuirana stroga kontrola troškova”, rekao je izvršni direktor HSBC-a Noel Quinn, za BBC.

Unatoč porastu dobiti, banka – koja oko dvije trećine prihoda dobiva iz Azije – upozorila je na neizvjesne ekonomske izglede. Primijećeno je da bi kupci iz Ujedinjenog Kraljevstva mogli biti pod “posebnim pritiskom” jer kombinacija visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa – pritiska kućanstva.

“S većim brojem kupaca hipotekarnih kredita, koji će u sljedećih šest mjeseci ukinuti ugovore na određeno vrijeme, te se očekuju daljnji porasti kamata, pred nama su teža vremena”, rekao je Quinn.

Banke i građevinska društva u Ujedinjenom Kraljevstvu su pod pritiskom da prenesu povećanje kamata na štediše. Početkom ovog tjedna, bankama, koje nude neopravdano niske stope štednje svojim klijentima rečeno da će se suočiti s “oštrim mjerama”, priopćio je britanski financijski nadzornik.

Upozorenje Uprave za financijsko ponašanje (FCA) došlo je kao dio plana da se osigura da banke prenesu povećanje kamata na štediše. Bank of England do sada je podigla osnovnu kamatnu stopu 13 puta zaredom u pokušaju smanjenja inflacije, a očekuje se da će je ponovno povećati u četvrtak. Međutim, iako su kamatne stope na hipoteke brzo porasle, stope štednje nisu rasle tako brzo, osobito za račune s lakim pristupom.

Podsjećamo, HSBC je jedna od najvećih svjetskih organizacija za bankarske i financijske usluge. Opslužuje približno 39 milijuna klijenata putem globalnih poslova: imovinsko i osobno bankarstvo, komercijalno bankarstvo i globalno bankarstvo i tržišta. Njihova mreža pokriva 62 države u Europi, Aziji, Bliskom istoku i Africi, Sjevernoj Americi i Latinskoj Americi, stoji na zvaničnoj stranici ove financijske institucije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari