S&P indeks blago pao poslije snažnog rasta u lipnju i srpnju

Foto: Pexels

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago pao jer su, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci, ulagači oprezni na početku kolovoza, koji je obično slab mjesec za tržišta kapitala.

Hina javlja da je Dow Jones ojačao 0,20 posto, na 35.630 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 posto, na 4.576 bodova. Nasdaq indeks, pak, pao je za 0,43 posto, na 14.283 boda.

U lipnju i srpnju ti su indeksi snažno porasli zahvaljujući nadi ulagača da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju i da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

S&P 500 indeks tako je u ponedjeljak dosegnuo najvišu razinu u 16 mjeseci pa je sada samo oko pet posto udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute 3. siječnja 2022. godine.

“U lipnju i srpnju cijene su dionica doista snažno porasle. A svi znaju da je kolovoz povijesno prilično slab mjesec za trgovanje. Stoga mi se čini da su ulagači odlučili predahnuti”, kaže Scott Ladner, direktor u tvrtki Horizon Investments.

Dosad je više od 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu ih je oko 82 posto po zaradi nadmašilo procjene analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju pale 5,9 posto na godišnjoj razini, dok su prije tjedan dana očekivali pad od 7,9 posto. No, na početku srpnja očekivao se pad zarada od 5,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 posto, na 7.666 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,26 posto, na 16.240 bodova, a pariški CAC 1,22 posto, na 7.406 bodova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari