Državni dug SAD-a dosegnuo rekordnih 34 trilijuna dolara

Foto: Gagan Kaur/Pexels

Dug američke vlade premašio je 34 trilijuna dolara po prvi put, samo nekoliko tjedana prije krajnjih rokova u kojima Kongres treba pristati na nove savezne planove financiranja.

Podaci koje je objavilo Ministarstvo financija pokazali su da je “ukupni nepodmireni javni dug” 29. prosinca porastao na 34,001 trilijuna dolara.

Ta brojka, također poznata kao državni dug, ukupan je iznos nepodmirenog zaduživanja savezne vlade SAD-a akumuliranog tijekom godina.

Ova prekretnica, piše CNN, dolazi samo tri mjeseca nakon što je državni dug premašio 33 trilijuna dolara, dok je proračunski deficit – razlika između onoga što vlada troši i onoga što uzima u obliku poreza – naglo narastao.

Maya MacGuineas, predsjednica Odbora za odgovorni federalni proračun, tu je brojku nazvala “doista deprimirajućim postignućem”.

“Iako je naša razina duga opasna i za naše gospodarstvo i za nacionalnu sigurnost, Amerika jednostavno ne može prestati posuđivati”, istaknula je.

Rastući državni dug postao je glavna točka prijepora između republikanaca i demokrata, pogoršavajući sukobe oko saveznog proračuna koji prijete čak i privremenim prestankom rada vlade.

Zakonodavce u Washingtonu pritišću i rokovi za donošenje stalnih proračuna odjela među kojima su prioriteti vojska, prijevoz, stanovanje i Ministarstvo energetike.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari