Trumpu još jedna “odbijenica”, nakon Colorada kandidaturu mu zabranio i Maine

Foto: Carlos Herrero/Pexels

Bivši američki predsjednik Donald Trump dobio je još jednu “odbijenicu“ nakon što je, poslije Colorada, njegovu kandidaturu na predsjedničkim izborima iduće godine zabranila i savezna država Maine.

Odluka je uslijedila nakon što je skupina bivših zastupnika Mainea izjavila da bi Trumpa trebalo diskvalificirati na temelju odredbe Ustava SAD-a koja zabranjuje obnašanje dužnosti svima koji su sudjelovali u “pobuni”, a prethodno su položili prisegu Sjedinjenim Državama.

Presuda, na koju se može uložiti žalba državnom sudu, odnosi se samo na predizbore u ožujku, ali bi mogla utjecati i na Trumpov status za opće izbore u studenom.

To će, navodi Hina, vjerojatno povećati pritisak na Vrhovni sud SAD-a da riješi pitanja o Trumpovoj podobnosti u cijeloj zemlji prema ustavnoj odredbi poznatoj kao Odjeljak tri 14. amandmana.

“Svjesna sam da niti jedan državni tajnik nikada nije lišio predsjedničkog kandidata pristupa glasanju na temelju trećeg odjeljka četrnaestog amandmana. Također sam, međutim, svjesna da nijedan predsjednički kandidat nikada prije nije sudjelovao u pobuni“, poručila je državna tajnica Mainea Shenna Bellows.

Trump je obećao da će se žaliti Vrhovnom sudu na presudu u Coloradu, a vlastitu žalbu u srijedu je podnijela i Republikanska stranka te države.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari