Financijska blokada u SAD-u izbjegnuta u zadnji tren, ništa od nove pomoći Ukrajini

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Sjedinjene Države u zadnji su tren izbjegle paralizu savezne vlade kada je Senat, tri sata do “zatvaranja”, izglasao hitnu mjeru za nastavak privremenog financiranja saveznog proračuna.

Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, predložio je tu mjeru koju je prihvatilo 335 zastupnika, dok je 91 bio protiv.

Time je izbjegnuta financijska blokada savezne administracije koja bi, među ostalim, za posljedicu imala prekid zračnog prometa i zatvaranje nacionalnih parkova, dok bi bez plaće ostalo 1,5 milijuna državnih službenika.

Dan kasnije, odnosno u nedjelju, dogovor o privremenom financiranju tih službi do polovice studenoga postignut je i u Kongresu.

Sporazum, međutim, isključuje bilo kakvu novu pomoć Ukrajini, što je za demokrate bio ključni zahtjev.

Svjestan koliki je rizik od zamaranja glavnog američkog saveznika, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otišao je prošlog tjedna u Kongres kako bi pokušao uvjeriti SAD da mu pomognu protiv Rusije.

Bilo kakvu novu pomoć Kijevu, tvrdeći da bi sredstva trebala biti dodijeljena upravljanju migrantskom krizom u Sjedinjenim Državama, najsnažnije odbacuje “trumpistička” struja u Kongresu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari