Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio Zakon o dugu

Foto: Pixabay.com

Zastupnički dom Kongresa SAD-a donio je zakon o ograničenju duga koji su izradili predsjednik Joe Biden i republikanski zastupnik Kevin McCarthy, a kojim bi se nametnula ograničenja na državnu potrošnju tijekom izborne godine 2024. i spriječila potencijalna destabilizacija zbog neispunjavanja obveza SAD-a.

Zastupnici obiju stranaka glasali su u srijedu navečer za odobrenje zakona 314 naspram 117, šaljući tu mjeru Senatu na razmatranje prije isteka roka.

Kako piše Bloomberg, ovo će glasovanje ojačati Bidenovu reputaciju pragmatičnog političara prije nego što krene u kampanju za ponovi izbor, a s druge strane, McCarthy će također moći tvrditi da je uspješno položio svoj prvi veliki ispit kao šef republikanskog kluba.

Dogovor je dobio podršku dvije trećine republikanaca u Zastupničkom domu, što je važan glas povjerenja za McCarthyja, čija ga tanka većina unutar stranke čini ranjivim na izazove nezadovoljnih članova. Ali zakon je na kraju osvojio više glasova demokrata nego republikanaca, što će konzervativni kritičari iskoristiti da kažu da je McCarthy ipak napravio loš dogovor.

Ishod je označio rijedak trenutak dvostranačkog dogovora u gorko podijeljenom Washingtonu.

Biden, koji je gledao glasovanje na TV-u, rekao je kako je rezultat Predstavničkog doma “dobra vijest za američki narod i gospodarstvo”.

Investitori su uglavnom procijenili da je opasnost od bankrota SAD-a izbjegnuta i sada preusmjeravaju svoju pozornost na druge neizvjesnosti koje će vjerojatno utjecati na rast, kao što je još jedno moguće povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi ili slabljenje kineskog gospodarstva.

Prijedlog zakona o dugu uklonio bi prijetnju još jedne krize neplaćanja do kraja Bidenova trenutnog mandata, suspendirajući gornju granicu duga do 1. siječnja 2025. Zauzvrat, demokrati su pristali ograničiti federalnu potrošnju do kraja tog razdoblja, što će vjerojatno dovesti do smanjenja državnih usluga s obzirom na trenutnu stopu inflacije od pet posto godišnje.

Dogovor sada ide u Senat, gdje je odobrenje gotovo sigurno, samo je pitanje vrijeme. O toj bi se mjeri moglo glasovati već u četvrtak, nekoliko dana prije isteka roka 5. lipnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari