Njemačko gospodarstvo stagnirat će i u ovoj godini

Foto: Darya Sannikova/Pexels

Njemačko gospodarstvo trebalo bi gotovo stagnirati i u ovoj godini, uz prognoziranu stopu rasta od samo 0,3 posto, izračunalo je u izvješću udruženje industrije BDI.

“Gospodarstvo stagnira. U usporedbi s većinom drugih velikih industrijskih zemalja naša zemlja sve više zaostaje”, rekao je predsjednik BDI-ja, Siegfried Russwurm.

Izazovi iz 2023. nisu iščeznuli već su pogoršani, ističe, pa će i 2024. biti teška za gospodarstvo. Tračak nade mogla bi donijeti promjena kamatne politike središnjih banaka, ističu u udruzi.

Inflacija slabi, a time rastu šanse za postupno spuštanje kamatnih stopa, objašnjava Russwurm, dodajući ipak da bi se, bude li tako, učinak promjene smjera u monetarnoj politici u gospodarstvu osjetio tek u proljeće 2025.

Najveće europsko gospodarstvo smanjilo se u prošloj godini za 0,3 posto pod utjecajem visokih cijena, podignutih kamatnih stopa i slabe potražnje, procijenio je statistički ured Destatis.

Dodatni razlog za zabrinutost je i veliki prosvjed poljoprivrednika koji već danima potresa Njemačku i zbog kojeg su blokirane brojne prometnice diljem zemlje.

Tako je ulicu koja vodi do znamenitih Brandenburških vrata u Berlinu u utorak blokiralo oko 5.000 traktora i 2.000 kamiona, a smirivanje situacije nije uslijedilo ni nakon obraćanja ministra financija Christiana Lindera.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari