Njemačka: Gotovo trećina kompanija ima teškoća s dobivanjem kredita

Pixabay.com
Problemi tvrtki u Njemačkoj, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Gotovo svaka treća njemačka tvrtka imala je u rujnu teškoća pri dobivanju novih kredita, pokazalo je istraživanje instituta Ifo.

U rujnu je 29,2 posto kompanija izvijestilo o suzdržanosti banaka u pregovorima o novim kreditima, pokazala je anketa njemačkog instituta, prenosi Hina. U lipnju teškoće u pregovorima navelo je 21,3 posto kompanija.

“Banke postupno podižu kamate na kredite i sve su ih manje sklone odobriti”, zaključuje Klaus Wohlrabe, voditelj anketa u Ifo-u.

“Kada je gospodarstvo slabije, kompanije moraju izdvojiti više za jamstvo povrata”, rekao je Wohlrabe.

Najviše je povećan udio kompanija s problemima pri dobivanju kredita u uslužnom sektoru, s lipanjskih 21,8 posto na rujanskih 31,5 posto. Znatno je porastao i udio ovih tvrtki u sektoru industrije, s 20,7 na 27,7 posto.

Čak 40 posto kompanija, piše Hina, i u elektroindustriji teško dolazi do kredita, ističe Ifo, ukazujući i na kontinuirano visoki udio u građevinskom sektoru, od 31 posto, zbog “teške situacije u stanogradnji”.

Poboljšanje bilježi samo trgovina na veliko, s 20,2 posto kompanija zapalih u teškoće pri dobivanju kredita, u usporedbi s 22,6 posto na početku ljeta, pokazuje Ifo-vo istraživanje.

6 Odgovora

  1. Cini mi se da Njemačka ovih par mjeseci ima vecih problema nego Hrvatska, a i kod nas nije bas bajno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari