Njemačka: Građevinski sektor u ozbiljnoj krizi, porast kamata ruši tržište

Pixabay.com
Građevinski sektor u Njemačkoj u krizi, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Njemački kancelar Olaf Scholz suočava se s novim zahtjevima za zaustavljanje imovinske krize u najvećem europskom gospodarstvu nakon nedavnog summita koji je imao za cilj spašavanje građevinskog sektora.

Oslabljeni građevinski sektor pred kancelara će staviti novi niz predloženih mjera za ublažavanje najgore imovinske krize u generaciji, rekle su za Reuters dvije osobe uključene u pripreme narednog sastanka.

Jedna od vodećih građevinskih grupacija u Njemačkoj tražit će potporu kako bi spriječila masovna otpuštanja i potaknula građevinsku aktivnost, navodi se u pismu, s čijim je sadržajem upoznat Reuters.

Wolfgang Schubert-Raab, predsjednik udruge ZDB koja predstavlja 35.000 građevinskih tvrtki, rekao je da planira poslati prijedloge kancelaru i ministrima financija, gospodarstva i stanovanja. “Ne možemo si priuštiti da gubimo više vremena”, rekao je Schubert-Raab.

Zahtjevi građevinara odražavaju zabrinutost da je Njemačka još više uvučena u globalnu nekretninsku propast, koja se najjače osjetila u Kini. Također, postoji zabrinutost da vlada Njemačke odugovlači sa novim razgovorima sa građevinarima, nakon spornog sastanka, 25. rujna.

Sektor nekretnina je godinama bio temelj njemačkog gospodarstva, čineći petinu njemačke proizvodnje i bio je među deset najjačih poslodavaca. Potaknute niskim kamatama, milijarde su se usmjeravale u imovinu koja se smatrala stabilnom i sigurnom.

Nagli porast kamatnih stopa zaustavio je ove trendove, gurajući građevinare u nesolventnost dok se poslovi zamrzavaju, a cijene padaju. Broj zaposlenih u građevinskom sektoru počeo je padati prvi put nakon desetljeća.

Pad je dio šire nevolje s obzirom da je Međunarodni monetarni fond (MMF) ovaj tjedan projicirao da će njemačko gospodarstvo biti jedina velika zemlja koja će ove godine zabilježiti pad, i to više nego što se ranije predviđalo.

Građevinari, koje su bili na ranijem sastanku kancelara Scholza sa šefovima iz industrije nekretnina i regionalnih čelnika, izjavili su za Reuters da smatraju da im je dana mala prilika da imaju pravo glasa o mjerama potpore za koje vjeruju da su krenule u pravom smjeru, ali su općenito – bile neuspješne.

Među mjerama koje će za naredni sastanak predložiti ZDB je i proširena shema odsustva koju subvencionira država “Kurzarbeit” koja bi zaštitila stotine tisuća radnika čija bi radna mjesta mogla biti ugrožena.

Poslovno udruženje također poziva na izdašnije uvjete za stambene kredite za obitelji uz potporu države i zahtijeva da kancelar održi još jedan sastanak vladinih dužnosnika i građevinara tijekom prosinca. “Moramo razgovarati jer je hitno”, rekao je Schubert-Raab.

Njemačka, u kojoj je stanovništvo naglo poraslo kako milijuni migriraju u zemlju, nije ostvarila svoj cilj izgradnje od 400.000 stanova godišnje jer se izdavanje građevinskih dozvola vrtoglavo smanjuje, zbog čega industrija upozorava na nadolazeće socijalne sukobe.

Francesco Fedele, izvršni direktor BF.direkta, konzultanta za financiranje nekretnina, očekuje da će se nelikvidnosti u sektoru u Njemačkoj udvostručiti prije nego što tržište dosegne dno sredinom sljedeće godine i nazvao je dosadašnje mjere populističkim.

Slabosti komercijalnih nekretnina u Sjedinjenim Državama, gdje su mnogi uredi ostali prazni nakon pandemije te borba velikih poduzetnika u Kini usmjerili su globalnu pozornost na sektor nekretnina i građevinarstva.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari