Njemački robni izvoz pao je u kolovozu za 5,8 posto na godišnjoj razini

Pixabay.com
Uvoz/izvoz, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemački robni izvoz zamjetno je pao u kolovozu, odražavajući smanjene isporuke u SAD i ostale članice eurozone, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda.

Izvoz najvećeg europskog gospodarstva pao je u kolovozu za 5,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, a smanjen je i u odnosu na srpanj, za 1,2 posto, pokazuju podaci Destatisa, prilagođeni za kalendarske i sezonske čimbenike.

Njemačke tvrtke isporučile su u inozemstvo robu u vrijednosti ukupno 127,9 milijardi eura, utvrdili su statističari.

Uvoz je pak bilježio još veći pad na godišnjoj razini, za 16,8 posto, kliznuvši na 111,4 milijarde eura. U odnosu na srpanj smanjen je blagih 0,4 posto, prenosi Hina.

Time se sezonski i kalendarski prilagođen višak u robnoj razmjeni Njemačke sa svijetom u kolovozu smanjio za 6,2 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u srpnju, na 16,6 milijardi eura.

SAD je zadržao poziciju najvećeg izvoznog tržišta njemačkih tvrtki, ali uz 1,3 posto manju vrijednost isporuka nego u srpnju, od 13,3 milijarde eura. Još je snažnije pao uvoz američke robe, za 3,1 posto, na 7,6 milijardi eura.

Najviše je pak robe Njemačka i u kolovozu uvezla iz Kine, u vrijednosti 13,0 milijardi eura, ali za dva posto manje nego u srpnju. Njemački izvoz u Kinu porastao je pak za 1,2 posto, na 8,4 milijarde eura.

Izvoz u ostale članice eurozone smanjio se u kolovozu za 2,6 posto, kliznuvši na 48,8 milijardi eura. Uvoz je pak porastao 3,2 posto, na 40,2 milijarde eura, pokazuju podaci statističkog ureda.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari