Njemački izvoz oružja raste zahvaljujući isporukama Ukrajini

Pixabay.com
Oružje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemačka je na najboljem putu da zaključi godinu s rekordnim izvozom oružja, uglavnom zahvaljujući isporukama Ukrajini, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci vlada je već odobrila izvoz u vrijednosti od 8,76 milijardi eura, više nego u cijeloj 2022. godini, kada je dosegnuo 8,36 milijardi eura, prenosi Hina.

U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata veći iznos zabilježen je samo 2021. godine, od 9,35 milijardi eura.

Prema podacima koje je ministarstvo objavilo u ponedjeljak, više od trećine odobrenog izvoza u prva tri ovogodišnja kvartala otpada na Ukrajinu, ukupno 3,3 milijarde eura. To znači da se više nego učetverostručio u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Odobren je i izvoz u vrijednosti od 4,33 milijarde eura u zemlje EU-a i NATO-a, te u ostale zemlje, uključujući Japan, Švicarsku, Australiju i Novi Zeland. Najveći dio toga iznosa, približno 1,03 milijarde eura, otpada na Mađarsku.

Kada se isključi Ukrajina, odobreni izvoz u “treće” zemlje premašio je već na kraju rujna prošlogodišnju vrijednost, dosegnuvši 1,16 milijardi eura. U 2022. iznosio je 992 milijuna eura.

Glavno odredište njemačkog oružja u toj skupini zemalja bila je Južna Koreja, s vrijednošću odobrenih isporuka od 251 milijun eura.

4 Odgovora

  1. Kako se ono kaže: Rat je idealna prilika da se očiste stare zalihe oružja i pokvarene opreme!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari