Nastavljeni prosvjedi u Njemačkoj, poljoprivrednici žele paralizirati promet

Foto: Jasper Kortmann/Pexels

Poljoprivrednici u Njemačkoj nastavljaju blokirati puteve u znak prosvjeda protiv smanjenja subvencija, nakon što je u ponedeljak više od 500 traktora i kamiona bilo parkirano ispred berlinskih Brandenburških vrata.

Blokade su prijavljene i u Baden-Württembergu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Saskoj i Bavarskoj.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova, Nancy Faeser, upozorila je da će sprječavanje ljudi da idu na posao, u školu i kod liječnika izazvati „negodovanje i bijes“, prenosi BBC.

Udruženje farmera DBV pozvalo je vladu Njemačke da odustane od svojih planova za smanjenje subvencija poljoprivrednicima jer je „u suprotnom ugrožena čak i opskrba visokokvalitetnom hranom“.

Smanjenje subvencija osmišljeno je s ciljem rješavanja proračunske krize nakon što je sud donio odluku da je vladin budžet za 2024. godinu nezakonit.

To je bio povod za pokretanje štrajka poljoprivrednika kojima su se, zbog visokih putarina i niskih plaća, priključili vozači kamiona i željezničari.

Vicekancelar Robert Habeck izjavio je da su prosvjed preuzele ekstremne desničarske snage te je pozvao na zaštitu demokracije.

Poljoprivrednici, koji planiraju prosvjedovati tjedan dana, žele potpuno paralizirati promet.

Na putevima diljem Njemačke tako su tisuće traktora i kamiona, a navodi se kako je u pitanju najveći štrajk u povijesti te zemlje.5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari