Njemačka vlada produljila rok za smanjivanje subvencija poljoprivrednicima

Pixabay.com
Poljoprivreda, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačka vlada odlučila je protegnuti planirano smanjivanje subvencija poljoprivrednicima na nekoliko godina, objavio je glasnogovornik, signaliziravši popuštanje vala prosvjeda.

Kancelar Olaf Scholz, vicekancelar Robert Habeck i ministar financija Christian Lindner objavili su i da odustaju od planiranog ukidanja izuzeća od poreza na motorna vozila za poljoprivredu, dodao je glasnogovornik.

Vlada je prisiljena smanjiti potrošnju kako bi popunila rupu u proračunu koju je ‘otvorila’ presuda ustavnog suda o neustavnoj prenamjeni potpora za oporavak od pandemije, prenosi Hina.

Ukidanje potpora u sektoru poljoprivrede izvelo je sredinom prosinca poljoprivrednike na ulice, a izazvalo je napetosti i u vladajućoj koaliciji socijaldemokrata, zelenih i liberala.

U četvrtak Berlin je popustio pritisku poljoprivrednika i predložio smanjenje subvencija u više faza. U ovoj godini trebale bi biti smanjene za 40 posto, a u 2025. i 2026. za po 30 posto. Time bi se rok potpunog ukidanja pomoći pomaknuo na 2026.

Udruga poljoprivrednika pozvala je, unatoč produljenom roku, na sedmodnevne prosvjede koji bi trebali početi u ponedjeljak. Sredinom mjeseca najavljen je i veliki prosvjed u Berlinu.

Vlada bi trebala odustati od smanjenja subvencija, poručio je predsjednik udruge Joachim Rukwied.

U četvrtak poljoprivrednici su prosvjedovali protiv vladinih planova u nekoliko gradova u Bavarskoj. ​Najmasovniji prosvjed održan je u Straubingu, u blizini granice s Češkom, gdje je 3.000 poljoprivrednika na 1.500 traktora demonstriralo do ponoći, napominje agencija dpa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari