U Njemačkoj pozivaju na bojkot jagoda iz Španjolske

Foto: Pixabay.com

Sukob oko korištenja vode u španjolskom poljoprivrednom sektoru pogođenom sušom riskira potkopavanje izvoza jagoda, jednog od najprepoznatljivijih izvoznih proizvoda Španjolske u europskim supermarketima.

Španjolska ministrica okoliša Teresa Ribera rekla je da su neki poljoprivrednici suočeni sa “stvarnim rizikom za reputaciju”, dok njemačka aktivistička skupina Campact vodi kampanju za bojkot ‘jagoda od suše’.

Korijen spora leži u zakonu koji je predložila konzervativna vlada španjolske regije Andaluzije, za koji kritičari kažu da bi legalizirao 1.000 ilegalnih bunara koje koriste poljoprivrednici i mogao bi isušiti jednu od najvažnijih europskih močvara, Doñanu.

Nestašica vode sve je kritičniji problem Europe, gdje temperature rastu brže nego na bilo kojem drugom kontinentu, kao i napetosti između različitih korisnika vode i zahtjevi za očuvanjem okoliša, piše Politika pozivajući se na Financial Times.

Sukob potiče napetosti u Španjolskoj između vladajuće Socijalističke stranke i oporbene konzervativne Narodne stranke. Premijer Pedro Sánchez sazvao je prijevremene izbore prošlog tjedna, dan nakon što je doživio težak poraz na regionalnim izborima od Narodne stranke, koja je preuzela nekoliko regija od socijalista.

Foto: PIxabay.com

Ribera, koja je i potpredsjednica vlade, rekla je da namjera andaluzijske vlade “stvara paniku”. Optužila je andaluzijskog predsjednika Juana Manuela Morena Bonilla za “proračunatu dvosmislenost” jer je sugerirao kako farmeri mogu koristiti svu vodu koju žele, a nije priznao da bi to iscrpilo ​​podzemne vode Doñane.

Prijedlog je potaknuo njemačku ljevičarsku skupinu Campact da pozove velike lance supermarketa poput Lidla i Aldija da prestanu kupovati proizvode koji se uzgajaju oko Doñane, dijela andaluzijske pokrajine Huelva u kojoj se proizvodi bobičasto voće.

Njemačka grupa tvrdi kako Španjolska riskira katastrofu kako bi uzgajala jeftine jagode za njemačke potrošače, a internetsku peticiju koju je pokrenula potpisalo je oko 160.000 ljudi. Nakon Njemačke, koja je lani uvezla španjolske jagode u vrijednosti od 196 milijuna eura, najveća izvozna tržišta tog sektora su Velika Britanija, Francuska i Italija.

Europski povjerenik za okoliš Virginius Sinkevičius posjetio je Doñanu u travnju kako bi pružio podršku Sánchezovoj vladi u protivljenju predloženom zakonu u Andaluziji.

Konzervativna Europska pučka stranka, čija je članica i Španjolska narodna stranka, ocijenila je da je Sinkevičiusov posjet politički, te ga optužila da vodi kampanju u korist socijalista. Sinkevičius, litvanski političar Zelenih, zanijekao je te tvrdnje.

Devet članova njemačkog parlamenta iz svih stranaka posjetit će ovaj tjedan Španjolsku u sklopu misije ‘utvrđivanja činjenica’ o Doñani i trebali bi se sastati s članovima andaluzijske vlade i Sánchezova kabineta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari