Njemački poljoprivrednici ljuti zbog ukidanja olakšica: Prosvjeduju u Berlinu

Pixabay.com
Traktor, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Poljoprivrednici iz cijele Njemačke prosvjeduju u ponedjeljak pred berlinskim Brandenburškim vratima, protiv vladinih planova ukidanja poreznih olakšica.

Pod sloganom “Što je previše, previše je!”, prenosi Hina. Očekuje se da će se prosvjednicima obratiti ministar poljoprivrede Cem Özdemir.

Poljoprivrednici su se na traktorima dovezli u prijestolnicu kako bi od vlade zatražili preispitivanje poteza za ukidanje trenutnih subvencija za dizel i izuzeća od poreza na motorna vozila. Regionalni ogranci poljoprivrednih udruga pozvani su održati vlastite prosvjede izvan glavnog grada i pomoći poslati “prvi jasan signal” koalicijskoj vladi da odustane od planova za uštedu novca.

“Ne bude li tako, bit će masovnog otpora od siječnja. Nećemo to trpjeti”, rekao je za dpa šef udruge poljoprivrednika DBV Joachim Rukwied.

Prema udruzi, poljoprivrednici bi bez mogućnosti djelomičnog povrata poreza na dizel i uz plaćanje poreza na poljoprivredna i šumska vozila, mogli izgubiti gotovo milijardu eura

Vlada je te planove opravdala smanjenjem klimatski štetnih subvencija. No ministar poljoprivrede Özdemir iz stranke zelenih, upozorio je na nerazmjerno opterećenje poljoprivrednika ako se ukinu porezne olakšice.

Ministar financija Christian Lindner, iz pro-poslovne Slobodne demokratske stranke (FDP), signalizirao je spremnost na razgovor.

“Otvoren sam za alternative”, rekao je njemačkim medijima.

Prema podacima iz industrije, stanje zarada u poljoprivredi nedavno se poboljšalo. U financijskoj godini 2022.-2023., koja je završila u lipnju, prosječna dobit poljoprivrednih gospodarstava porasla je na rekordnih 115.400 eura, što je povećanje za 45 posto u odnosu na prošlu godinu. No, pad cijena žitarica, uljarica i mlijeka smanjio je profitne marže.

Krajem 2019. su tisuće poljoprivrednika iz cijele Njemačke također prosvjedovale kod Brandenburških vrata zbog propisa o zaštiti okoliša i dobrobiti životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari