Njemačka središnja banka značajno spustila procjenu rasta BDP-a

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Hamburg_Bundesbank_Skulptur.jpg/2048px-Hamburg_Bundesbank_Skulptur.jpg
Bundesbank, Hamburg, Njemačka, Foto: Wikimedia Commons/Andreas Praefcke

Njemačka središnja banka – Bundesbank procjenjuje da će 2024. njemački bruto domaći proizvod (BDP) porasti 0,4 posto, u odnosu na rast od 1,2 posto iz prethodne prognoze. Za 2023. godinu očekuje se pad aktivnosti u gospodarstvu za 0,1 posto, dok je u prethodnoj procjeni iz lipnja prognoziran pad za 0,3 posto.

Bundesbank srednjoročno očekuje nešto snažniji rast, u 2025. godini za 1,2, a u 2026. godini 1,3 posto. No, gospodarski će oporavak biti odgođen, pokazuju kratkoročni izgledi.

“Njemačko gospodarstvo će se oporaviti u sljedećim godinama”, poručili su iz njemačke središnje banke. 

Trenutačno slaba inozemna potražnja predstavlja glavnu kočnicu rasta, prenosi Hina. Osim toga, potrošnja domaćinstava je neizvjesna, a viši troškovi financiranja usporavaju ulaganja. No, Bundesbank očekuje skoro poboljšanje.

“Od početka 2024. godine, njemačko bi se gospodarstvo trebalo vratiti na put ekspanzije i postupno bi trebalo ubrzavati”, rekao je predsjednik Bundesbanka, Joachim Nagel.

Inflacija također pokazuje naznake poboljšanja i očekuje se da će se njezina stopa u 2024. godini više nego prepoloviti.

Bundesbank očekuje da će stopa inflacije izračunata prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HICP), iznositi 6,1 posto u ovoj i 2,7 posto u sljedećoj godini.

U procjeni iz lipnja, očekivane su stope bile šest, odnosno 3,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari