Njemačka izdvaja 500 milijuna eura za izgradnju švedske tvornice baterija

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačka vlada će izdvojiti više od 500 milijuna eura za potporu tvornici baterija koju će švedska tvrtka Northvolt graditi u sjeverozapadnoj Njemačkoj, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva.

Northvoltu je već proslijeđena dokumentacija za odobrenje gradnje tvornice u blizini Heidea u pokrajini Schleswig-Holstein, prenosi Hina.

“Osiguravanje subvencije za Northvolt je značajan korak u stvaranju velikih privatnih ulaganja koja će u budućnosti donijeti stvaranje nove vrijednosti i radna mjesta u sektoru”, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck.

Tako je odlučeno unatoč proračunskim teškoćama s kojima se vlada susreće nakon presude Vrhovnog suda o državnom dugu.

Prema ministarstvu, ukupna subvencija iznosi oko 700 milijuna eura. Od toga će 564 milijuna eura osigurati savezna vlada a 136 milijuna eura savezna pokrajina Schleswig-Holstein. Subvencija će se isplaćivati u više godišnjih rata.

Ministarstvo gospodarstva predalo je Ministarstvu financija zahtjev za dodjelu sredstava na temelju žurne potrebe za rješenjem o lokaciji, unatoč trenutnoj blokadi proračunskih sredstava.

Konačna dozvola ovisit će o odobrenju Europske komisije.

Northvolt planira da će tvornica za proizvodnju baterijskih ćelija za automobile raditi od 2026. godine. Očekuje se da će ukupna investicija od 4,5 milijardi eura otvoriti 3.000 radnih mjesta. Tvrtka je u taj projekt već uložila oko 100 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari