Europska komisija istražuje proizvođače baterija za automobilske startere

Foto: Julia Avamotive/Pexels

Europska komisija preliminarno je zaključila da je pet proizvođača baterija za automobilske startere, uz asistenciju udruge industrije baterija Eurobat i njezine savjetodavne tvrtke Kellen, prekršilo propise o tržišnom natjecanju namještanjem cijena.

Proizvođači Banner, Clarios, Exide, FET ili Elettra i Rombat udružili su snage u razdoblju od 2004. do 2017. godine i utanačili upotrebu novih indeksa u pregovorima o cijenama s proizvođačima automobila u sklopu Eurobat Premium Systema.

Hina piše da su proizvođači navodno fiksirali važan element konačne cijene baterija za startere koje su prodavali proizvođačima automobila u Europskom gospodarskom prostoru (EEA).

Baterija osigurava struju starteru koji pokreće pogonski motor s unutarnjim izgaranjem, a opskrbljuje strujom i električnu opremu automobila.

Regulator napominje da su Eurobat i Kellen bili svjesni nezakonite prakse i da su aktivno asistirali kompanijama u uspostavi i vođenju Eurobat Premium Systema.

Preliminarno stajalište službeni je korak u istragama Komisije u slučaju sumnje o kršenju propisa EU-a o tržišnom natjecanju. Ako Komisija zaključi da postoji dovoljno dokaza o kršenju propisa, može kompanijama izreći novčanu kaznu u visini do 10 posto globalnog prometa.

Komisija je provela mnoštvo istraga u automobilskom sektoru i kaznila niz tvrtki, uključujući dobavljače automobilskih ležajeva, kabelskih snopova u automobilima i fleksibilne pjene koja se koristi u automobilskim sjedalima.

Kažnjeni su i proizvođači sustava grijanja motora i unutrašnjosti automobila i kamiona, a komisija je izrekla i kazne od 875 milijuna eura zbog ograničavanja konkurencije u pročišćavanju emisija novih dizelskih osobnih automobila.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari