Prijevara sa subvencijama u poljoprivredi, pokrenuta EU istraga

Pixabay.com
Pokrenuta EU istraga oko prijevare sa subvencijama, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatski Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi i pranja novca, nakon jučerašnjih uhićenja.

EPPO je izvijestio da sumnjiči osnivačicu poduzeća obuhvaćenog istragom i stvarnu poslovnu direktoricu druge tvrtke, da je između veljače 2015. godine i listopada 2023. godine dogovorila s ostala tri osumnjičenika da će podnijeti zahtjev za dodjelom bespovratnih sredstava EU za poljoprivredu, piše Hina, u sklopu natječaja Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva vrijednog 2,5 milijuna eura.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, istaknulo da je natječaj bio sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj po stopi od 85 posto, te Državnog proračuna RH, po stopi od 15 posto.

Prvoosumnjičena je V.G., koju se tereti da je uz pomoć tri suosumnjičenika lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim novcem za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika.

Na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, europsko tužiteljstvo sumnja se da je V.G. u ime svojega društva podnijela prijavu na natječaj u kojoj je neistinito navela da ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti.

Tužiteljstvo precizira da je riječ o obvezi posjedovanja financijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na kojeg je V.G. zatražila bespovratna sredstva EU za poljoprivredu, koja je nužna obzirom da se potpora isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava, zatim nepostojanje sukoba interesa s dobavljačima te kontinuirani razvoj poljoprivredne proizvodnje za koju je tražena potpora.

Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, prenosi Hina, tužiteljstvo sumnja se da je V.G., uz pomoć ostalih svojoj prijavi priložila lažne dokumente. Slijedom toga, zahtjev za dodjelom subvencije bio je odobren, pa je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju platila 1,5 milijuna eura osumnjičenome trgovačkom društvu.

Nakon toga, V.G. je povremeno dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svoje tvrtke u gotovini, a kako bi prikrila tragove nezakonitog tijeka novca, dio novca je usmjerila na druga povezana poduzeća te zatim osobno ili posredstvom trećeokrivljenice dizala novac u gotovini.

Na taj je način za sebe i svoje trgovačko društvo pribavila je nepripadnu imovinsku korist od 1,5 milijuna eura, oštetivši pritom Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun RH.

EPPO ističe da će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih četvero osumnjičenika.

8 Odgovora

  1. Ja ovo ne mogu vjerovati. Nikad nebi rekla da se u lijepoj našoj to radi gdje je i korupcija davnih dana istrebljena. Hrvati su pošten i vrijedan narod. Šokirana sam. Woz dis?

  2. Prijevara sa dodjelom bespovratnih sredstava EU?? I to u poljoprivredi?? U Hrvatskoj? Ma nemoguce, ja u to ne vjerujem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari