Njemačka u trećem tromjesečju proizvela 20 posto manje struje nego lani

Pixabay.com
Električna energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemačka je u trećem tromjesečju proizvela 20 posto manje struje nego lani, izvijestio je u srijedu statistički ured, ukazujući na slabiju potražnju u industriji i pojačani uvoz.

U razdoblju od srpnja do rujna proizvedene su 94,2 milijarde kilovat sati struje, oko 20 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, utvrdio je Destatis, a prenijela Hina.

Domaća proizvodnja oštro se smanjila zbog slabije potražnje u energetski intenzivnim industrijskim granama i povećanog uvoza.

Uvoz struje porastao je u trećem kvartalu za 78,1 posto, na 23,1 milijardu kilovat sati, a glavni dobavljači bile su Danska, Francuska i Nizozemska.

Izvoz struje manji je pak za oko 38 posto, odnosno 9,9 milijardi kilovat sati.

Prema statističarima, u domaćoj proizvodnji struje prevladavaju obnovljivi izvori, s udjelom od 60,2 posto. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 44,4 posto.

Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora porasla je oko osam posto, na 56,7 milijardi kilovat sati.

Među obnovljivim izvorima dominirali su vjetar i Sunce s udjelom u ukupnoj proizvodnji od 24,4 odnosno 21,5 posto. Proizvodnja struje u vjetroelektranama porasla je oko 16 posto, a proizvodnja u fotonaponskim sustavima za 6,6 posto.

Proizvodnja iz konvencionalnih izvora smanjila se za 42,9 posto. Glavni izvor bio je ugljen, s udjelom u proizvodnji od 24 posto, a slijedi prirodni plin s 12,7 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari