Njemačka tvrtka za dobavu plina Uniper bilježi rast prihoda

pixabay.com
Plinska cijev, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemački dobavljač plina Uniper izvijestio je da je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovao s neto dobiti od 9,77 milijardi eura zahvaljujući smanjenju cijena plina i otpuštenim rezervacijama za očekivane gubitke.

U razdoblju od siječnja do rujna prošle godine kompanija je zabilježila neto gubitak od 40,3 milijarde eura, budući da je bila prisiljena kupovati plina fizičkom tržištu kako bi nadoknadila smanjene isporuke iz Rusije.

Iznos je obuhvaćao 10 milijardi eura gubitka na kupnji zamjenskog plina i 31 milijardu eura rezerviranu za očekivane gubitke. Njemačka država prošle je godine nacionalizirala Uniper i spasila ga od potencijalnog bankrota.

Cijene plina smanjene su u međuvremenu u referentnim ugovorima s rokom isporuke od 30 dana kojima se trguje na nizozemskoj platformi TTF, piše Hina, i njima se trgovalo po 53 eura. Krajem kolovoza prošle godine megavat je stajao 293 eura.

Uniper je otpustio rezerve za očekivane gubitke, što se očitovalo i u poslovnim rezultatima, navodi se u priopćenju. 

Rezultat u devetomjesečnom razdoblju 2023. godine i prognoze izvanredni su i ne očekujem da ćemo u idućim godinama svjedočiti dobiti sličnih razmjera, iako s optimizmom gledamo u budućnost”, izjavila je direktorica financija, Jutta Doenges.

Pad cijena plina utjecao je i na troškove osiguranja putem financijskih instrumenata kojima se kompanija štiti od promjena u cijenama.

Na kraju rujna Uniperove obaveze vezane za te instrumente iznosile su 26 milijardi eura dok su godinu dana ranije iznosile čak 216 milijardi eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari