Smanjena dobit i prihodi norveškog proizvođača nafte i plina

Pixabay.com
Oslo, Norveška Foto: Pixabay.com

Norveška energetska tvrtka Equinor izvijestila je velikom smanjenju dobiti i prihoda u trećem kvartalu, ističući smanjenje cijene plina s iznimno visokih razina u 2022. godini.

Equinorova neto dobit smanjena je u trećem tromjesečju za 73 posto, na 2,5 milijardi dolara, pokazuje izvješće o poslovnim rezultatima.

Ukupan prihod i ostala primanja niži su za 40 posto, prenosi Hina, i iznose 26,02 milijardi dolara, objavila je tvrtka. Slabiji rezultati uglavnom odražavaju pad cijena plina s iznimno visokih razina u 2022. godini.

Naftni i plinski div navodi da je u trećem tromjesečju proizveo dva milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, za jedan posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Proizvodnja tekućih ugljikovodika porasla je za 12 posto dok je prosječna cijena te kategorije proizvoda na razini grupe bilježila gotovo isti postotni pad, na 80,3 dolara po barelu, koji sadrži 159 litara.

Proizvodnja plina smanjila se 13 posto zbog radova na održavanju postrojenja i zatvaranja polja Nyhamna i Troll A. Cijena mu je pak na europskom tržištu bila za tri četvrtine niža nego u 2022. godine, navode u Equinoru.   

Tvrtka je u ažuriranim prognozama prepolovila i očekivanu stopu rasta proizvodnje u ovoj godini na oko 1,5 posto, ističući neplanirane gubitke u dosadašnjem tijeku godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari