Njemačka tvrtka BASF gasi proizvodnju herbicida u dva pogona

pixabay.com
Herbicidi, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Njemački kemijski div BASF objavio je da će do kraja godine ugasiti proizvodnju herbicida u dvije tvornice u Njemačkoj zbog visokih troškova.

Kompanija u Frankfurtu i Knapsacku proizvodi herbicid glufosinat-amonijak i u posljednje vrijeme sve se teže nosi s konkurencijom generičkih proizvođača, alternativnih tehnologija i visokih troškova energije i sirovina, stoji u priopćenju.

Zato su odlučili zatvoriti pogone u Frankfurt i Knapsacku i napustiti te dvije lokacije.

Oko 300 radnika zadržat će radni odnos do kraja iduće godine a kompanija će u idućoj fazi postupno smanjivati broj zaposlenih u dogovoru s njihovim predstavnicima.

Uprava smanjenim troškovima nije uspjela poboljšati profitabilnost, prenosi Hina, pa će BASF ubuduće aktivni sastojak glufosinat-amonijak GA kupovati od drugih dobavljača. 

Već u veljači prošle godine kompanija je zbog visokih cijena energije odlučila zatvoriti nekoliko tvornica kemikalija, uključujući pogone u kojima je proizvodila amonijak i sastojak za proizvodnju plastike TDI. Usvojili su i nekoliko paketa mjera štednje i smanjuju broj radnika.

Tada su izvijestili i o oštrom padu prihoda u 2023. godini zbog nižih cijena i slabije prodaje te signalizirali nove otkaze kako bi smanjila troškove u razdoblju slabe potražnje u Europi.

Operativna dobit (EBIT) u 2023. godini, prije posebnih stavki iznosila je 3,8 milijardi eura i gotovo je prepolovljena u usporedbi s 2022. godinom.

4 Odgovora

  1. Sve filmske klasike sam imao na BASF VHS-u, Vrag u gospođici Holmes, Debbie osvaja Dallas, Njoj se mili u svili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari