BASF izvijestio o padu prihoda za 21,1 posto u 2023.

Pixabay.com
Kemikalije, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačka kemijska kompanija BASF izvijestila je o oštrom padu prihoda u 2023. godini zbog nižih cijena i slabije prodaje te signalizirala nove otkaze kako bi smanjila troškove u razdoblju slabe potražnje u Europi. BASF-ov prihod pao je lani za 21,1 posto, na 68,9 milijardi eura.

Operativna dobit (EBIT) prije posebnih stavki iznosila je 3,8 milijardi eura i gotovo je prepolovljena u usporedbi s 2022. godinom, prenosi Hina.

BASF je prošlu godinu zaključio s neto dobiti od 225 milijuna eura. U 2022. zabilježili su neto gubitak od 627 milijuna eura.

Znatno niži prihod i operativnu dobit uprava objašnjava slabijim rezultatima u odjelu kemikalija i materijala te nižim cijenama nego u 2022. zbog jeftinijih sirovina. Ističu i manji obujam prodaje u svim segmentima, ukazujući na slabu potražnju.

U 2022. najavili su smanjenje troškova zbog lošijeg poslovanja i otežanih uvjeta u Europi, posebice pod utjecajem naglog poskupljenja plina, i lani su pokrenuli niz mjera kako bi uštedjeli u neproizvodnim dijelovima Europe i prilagodili proizvodne strukture u pogonu u Ludwigshafenu.

Krajem 2023. objavili su da bi do kraja 2026. trebali uštedjeti 1,1 milijardu eura godišnje. Prošli tjedan naveli su da su već na kraju prošle godine uštedjeli oko 600 milijuna eura, uz gašenje radnih mjesta i zatvaranje nekoliko tvornica kemikalija.

Poboljšana učinkovitost smanjit će fiksne troškove, a proizvodni kapaciteti bit će prilagođeni zahtjevima tržišta, naglasili su.

“Program će stoga, nažalost, rezultirati i daljnjim gašenjem radnih mjesta”, kazao je izvršni direktor Martin Brudermüller.

BASF očekuje da će svjetsko gospodarstvo slabo rasti i u ovoj godini. Prognoziraju godišnju dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), prije posebnih stavki, u rasponu od osam do 8,6 milijardi eura, u usporedbi sa 7,7 milijardi eura u 2023.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari