BASF zaključio treće tromjesečje s neto gubitkom

pixabay.com
Kemijski laboratorij, Foto: Pixabay.com

Njemački kemijski div BASF izvijestio je o značajnom smanjenju prihoda i neto gubitku u trećem tromjesečju zbog slabe globalne potražnje i loših rezultata plinske i naftne podružnice Wintershall.

BASF-ov prihod pao je u razdoblju od srpnja do rujna za 28,3 posto, na 15,7 milijardi eura, odražavajući pad prodaje i niže cijene, ali i nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva.

“Obujam prodaje kupcima u svim industrijskim granama, uz iznimku automobilske industrije, bio je znatno niži nego u (istom) prošlogodišnjem kvartalu”, rekao je u izjavi izvršni direktor Martin Brudermüller.

Kada se isključe jednokratne stavke, prenosi Hina, kompanija je tromjesečje zaključila s dobiti prije kamata i poreza (EBIT) od 575 milijuna eura, odnosno upola manjom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

BASF je u takvim uvjetima ljetno tromjesečje zaključio s neto gubitkom od 249 milijuna eura, istaknuvši “općenito negativne rezultate” u naftnoj i plinskoj podružnici Wintershall. U prošloj godini poslovao je s neto dobiti od 909 milijuna eura,

Napominju da u cijeloj godini očekuju prihod na donjoj granici prognoziranog raspona od 73 milijardi do 76 milijardi eura.

Kada se isključe izvanredne stavke, dobit prije kamata i poreza trebala bi se kretati u rasponu od četiri do 4,4 milijarde eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari