Genomika bi u Britaniji mogla dobiti status strateškog sektora

Pixabay.com
Ljudski DNK, ilustracija Foto: Pixabay.com

Britanija razmatra mogućnost dodjele statusa ključne infrastrukture sektoru genomike, rekao je potpredsjednik vlade Oliver Dowden, u uvjetima pritiska zakonodavaca koje brinu kineske aktivnosti na tom području. Genomika se bavi, piše Hina, određivanjem genetskog slijeda i procesom regulacije gena.

Reuters je u 2021. godini proveo istraživanje koje je pokazalo da je kineska BGI grupa, u suradnji s vojskom, razvila prenatalne testove i koristila ih za prikupljanje genetskih podataka od žena diljem svijeta za istraživanje osobina populacija.

U kineskoj grupi tvrde da nisu dijelili te podatke za potrebe nacionalne sigurnosti i da se to od njih nikada nije ni tražilo. Britanski zakonodavci ove su godine pismom, od državnog regulatora za zaštitu podataka, zatražili da istraži BGI, pozivajući se na istragu Reutersa. Aktivisti su pak pisali vladi, tražeći istragu o vezama kineske grupe s britanskim sveučilištima.

Na pitanje jednog parlamentarnog zastupnika hoće li Britanija sektor genomike uvrstiti na popis ključne infrastrukture, Dowden je početkom tjedna odgovorio da je sugestija opravdana i da je se razmatra.

“Trenutačno nema takav status, ali moja pozicija u vladi uključuje analizu popisa ključne infrastrukture i istražujem tu mogućnost”, kazao je Dowden zastupnicima.

Infrastruktura, kako prenosi Hina, ulazi na popis ako bi njezino ugrožavanje štetno utjecalo na osnovne usluge ili na nacionalnu sigurnost. Status nosi i stroži nadzor ugovora i istraživanja.

Dowden je branio vladino proširivanje popisa, ukazujući na donošenje Zakona o nacionalnoj sigurnosti i ulaganjima, koje je vladi omogućilo blokadu kineskog preuzimanja domaćih tvrtki u osjetljivim sektorima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari