BioNTech zbraja gubitke i najavljuje novo cjepivo protiv Covida-19

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Njemački proizvođač cjepiva BioNTech očekuje lansiranje svog prilagođenog cjepiva protiv Covida-19 u rujnu, najavila je kompanija u ponedjeljak prilikom objave financijskih gubitaka u drugom tromjesečju.

Hina piše da bi isporuka cjepiva prilagođenog varijanti koronavirusa XBB.1.5, podvarijanti omikrona, trebala započeti u sljedećem mjesecu.

Značajno smanjeno poslovanje s cjepivima protiv Covida-19 snažno je pritisnulo bilancu kompanije sa sjedištem u Mainzu, kao i njenog američkog partnera Pfizera.

BioNTechova prodaja cjepiva protiv Covida-19 u prvoj je polovini godine pala na 1,4 milijarde eura, u odnosu na 9,57 milijardi eura u istom razdoblju lani. Dobit kompanije potonula je na 311,8 milijuna eura, s 5,37 milijardi eura prošle godine.

U drugom tromjesečju koje je završilo krajem lipnja, bilježila je gubitak od 190,4 milijuna eura, u odnosu na 1,67 milijardi eura dobiti u istom tromjesečju prethodne godine. Tromjesečni prihodi iznosili su 167,7 milijuna eura, nakon 3,2 milijarde eura u istom razdoblju prošle godine.

BioNTech je zadržao svoju cjelogodišnju prognozu nepromijenjenom i očekuje prodaju cjepiva protiv covida 19 u vrijednosti oko pet milijardi eura.

Tvrtka je istaknula da je nekoliko uplata primljeno nakon kraja drugog tromjesečja, uključujući kompenzaciju od Pfizera od oko 1,06 milijardi eura za udio BioNTech-a u bruto dobiti za prvo tromjesečje 2023. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari